Borszentelés

2023.12.27. 13:49

Remek évjárat az idei, a termésmennyiség azonban nem kirakatba való + fotók

A Szent János-napi borszentelésnek ősi vallási hagyománya van – a bor misztériuma, s a Szent Jánossal való kötödés –, s ez a mai szentmise is jól példázta ezt az előbbi percekben. Ezt mondta portálunknak közvetlenül a Bazilikában tartott szentmise és borszentelést követően Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Sike Sándor

Szentmisét és borszentelést is tartottak a bazilikában

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Szívet, lelket melengető, felemelő érzés ilyen szentmisén részt venni. A szertartás fényét külön emelte a borlovagrendek, a fertálymesterek, a városi elöljárók részvétele – ezt már értékelő beszédében mondta a hegyközségi tanács elnöke.

Farkas László úgy fogalmazott, hogy egy ilyen ünnepi hangulatban nem jó negatív dolgokkal kezdeni. Az idei esztendő a csapások éve, szőlészek, borászok kihívó éve volt. Amikor már a borászok is panaszkodnak, az nem csak vészharang, hanem elgondolkodtató. A tanácselnök elemezte az időjárás okozta viszontagságokat. Megfogalmazása szerint mindezek a körülmények elsősorban a termésmennyiség szempontjából okoztak nagy problémát. Pozitívum viszont, hogy összességében az évjárat mégis egy remek minőség, a 2021-es évjárathoz hasonlítható.

– Ebben az évben mozaikszavakat – mint az EPR, vagy DLS – is meg kellett tanulni, ami a minőségtanúsításnak, illetve a hulladékgazdálkodásnak az Unió által bevezetett rendszere. Ennek végrehajtásától a borászatok megrettentek. A bor ár emelési szándékot ugyanakkor nagyon erőteljesen visszautasítja a piac – fogalmazott értékelésében Farkas László.

A tanácselnök megfogalmazása szerint tetézi a bajt, hogy átalakulóban vannak a fogyasztási szokások, s a borfogyasztás csökkenését kell megtapasztalni. A borvidék próbál ez ellen tenni, jelentős számban fordulnak meg fiatalok az egyetemen, s nyitnak feléjük. Az idei Borszalon is már ezt a gondolatiságot tükrözi, hiszen egy olyan helyszínen rendezik, ami a fiatalok által is kedvelt.

– Reméljük, hogy hosszú távon a kulturált borfogyasztók között tudhatjuk majd őket – tette hozzá már portálunknak adott nyilatkozatában a hegyközségi tanács elnöke.

Az Érseki Palota udvarán tartott ünnepség további részében Lamport József, az Egri Borvidék Borminősítő Bizottságának elnöke értékelte a
2023-as esztendőben végzett munkát. Az általa ismertetett adatok közül a legnagyobb borfajtákra vonatkozó tételek: idén 28 bírálati napon 487 mintát minősítettek. A Debrői Hárslevelűből 7046 hektoliter volt az elfogadott, elutasított tétel nem volt. A klasszikus bikavérből 52 697 hektoliter bizonyult elfogadottnak, az elutasítás 16 568 hektoliter bort érintett. A Klasszikus Csillagból 4136 hektoliter elfogadottal szemben 87 hektó végezte elutasítással. Klasszikus roséból 14309 hektoliter ellenében 53 hektoliter kapott elutasítást, a klasszikus vörös 15810 elfogadott hektoliterével, 1895 hektó nem megfelelt áll szemben.

– Összességében 102 ezer 869 hektolitert minősített elfogadottnak a bizottságunk, amivel szemben 19 ezer 599 hektó részesült elutasításban. Mindez 16 százalékos elutasítottságot jelent. A régebbi statisztikákkal összevetve azt mondhatjuk, hogy jelentősen szigorodott a bizottság – jelentette ki a bizottsági elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!