Kultúrpolitika

2023.12.28. 10:48

Szándékos csúsztatások vannak az Egri csillagok filmben

Dr. Kanász Viktor szerint a csúsztatások a korabeli kommunista diktatúra érdekeit szolgálták.

Szabó István

Dr. Kanász Viktor előadása az Egri csillagok filmadaptációjáról

Forrás: mki.gov.hu

Heves vármegye lakói, azon belül is az egriek szívét biztosan minden magyarénál jobban megdobogtatja, ha Gárdonyi Géza Egri csillagok című halhatatlan regényéről esik szó. A Magyarságkutató Intézet december 5-én rendezte meg a Filmre vitt történelem elnevezésű tudományos konferenciáját, ahol dr. Kanász Viktor, az intézet Történeti Kutatóközpontjának tudományos munkatársa az Egri Csillagok 1968-ban bemutatott filmváltozatának csúsztatásairól beszélt. 

Dr. Kanász Viktor az előadása bevezetőjében elmondta, hogy a film alapvetően befolyásolta a korszakról, azon belül a várháborúk időszakáról, Eger ostromáról, valamint I. Ferdinánd királyról kialakított képet. Mint mondta, a 60-as évek szuperprodukciójaként elkészült filmben a változtatások elsősorban a filmbe bekerült, vagy onnan kihagyott jelenetek, valamint a szereplők ábrázolása révén tendenciózusnak tekinthetők. Az előadásban, bármenyire is csábító, nincs szó a film díszleteiről, az ágyúk űrméretéről, a janicsárok csuklóján felvillanó karórákról, Török Bálint szerepéről, vagy Vicuska kitalált karakteréről, sokkal inkább a film mély rétegét vizsgálja az előadás, tette hozzá bevezetésként dr. Kanász Viktor.

Az előadásból kiderül, hogy a történelmi tényekkel ellentétes filmbeli csúsztatásoknak 1968-ban fontos céljuk és mondanivalójuk volt: jól illettek a korabeli kommunista diktatúra kultúrpolitikájába és történelemszemléletébe, egyházellenes hozzáállásába, emelte ki az előadó. A forgatókönyv tendenciózus, Mód Aladár szemléletén alapuló hozzáállását nehéz elvitatni, s ennek tudatában érdemes az egyébként kiváló filmet újra megnézni, szögezte le dr. Kanász Viktor.

 


 

 

 

 




 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!