Magyar Kultúra Napja

2024.01.22. 19:09

A gyöngyösi és az egri könyvtárat is díjazták

A Magyar Kultúra Napján a vármegye két könyvtárának és a bükkszéki önkormányzat kultúráért végzett munkáját is elismerték.

Tóth Balázs

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár és Szentmártoni János művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár Pannonhalmán ünnepélyes keretek között átadta a minősítő pályázaton részt vett közművelődési és könyvtári szervezeteknek a miniszteri elismeréseket hétfőn, számolt be a minisztérium.

A kultúra befektetés, megtérülése nem kevesebb, mint a nemzet fennmaradása

– emelte ki ünnepi beszédében az államtitkár.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium minden évben értékeli azokat a pályázatot benyújtó könyvtárakat és közművelődési szervezeteket, amelyek, magas színvonalú, minőségi munkát végeznek.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a Pannonhalmi Főapátságban tartott díjátadó ünnepségen elhangzott beszédében hangsúlyozta, hogy aligha találhattunk méltóbb helyszínt az ünneplésre, mint a 800 esztendős Pannonhalmi Bazilikát, mely kereszténységünk bástyája. A ma elismert teljesítmények egyúttal közösségi eredmények is: összehangolt munka gyümölcsei. A szaktudás kölcsönös erősítése, az egymás iránti szakmai figyelem, az összefonódó újító gondolatok, a közösen szőtt álmok és a felelős cselekvés metszete.

Csák János kulturális és innovációs miniszter Közművelődési Minőség Díjat kettő, Minősített Közművelődési Intézmény Címet nyolc közművelődési szervezetnek adományozott, utóbbit megkapta Bükkszék Község Önkormányzata is. A 2023-ban először meghirdetett Minősített Közösségi Színtér Címet tizennégy önkormányzat képviselője vette át a Pannonhalmi Főapátságban rendezett ünnepélyes díjátadón minőségi közművelődési munkájáért.

A miniszter a könyvtári minőség pályázaton elindult könyvtárak közül, Könyvtári Minőségi Díjban részesítette a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár, Kiállítóhely és Muzeális Gyűjteményt, Minősített Könyvtár címben tíz könyvtárat részesített, köztük az egri Bródy Sándor Könyvtárat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!