Tárlat nyílt

2024.03.27. 12:12

Az egri művészetpártolót is meglepte, mire képesek a gyermekművészek

Az EKKE gyakorlóiskolájának tanulói zeneművek alapján készítettek képzőművészeti alkotásokat. Műveikből az Agria Parkban nyílt tárlat.

Heol.hu

– Zeneművek inspirálták a gyermekek által készített képzőművészeti alkotásokat – mondta Teleki Klári művészetpártoló az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló AMI képzőművészeti szakon tanuló növendékek Hangulat című kiállításának megnyitóján az Agria Parkban kedden. Kiemelte, amikor először látta az alkotásokat, meglepődött rajta, hogy gyermekek készítették az igényes alkotásokat.

Az egri művészetpártolót is meglepte, mire képesek a gyermekművészek
A képen: Teleki Klára, művészetpártoló
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

Domoszlai Orsolya, az EKKE AMI és Technikum igazgatója beszédében kiemelte, a zene és a képzőművészet együttműködése varázslatos. A darabokat kezdő zongoristáknak írták, azokat pedig az iskola növendékei lefordították saját  perspektívájukban a képzőművészet nyelvére.

HMM_0013
A képen: Domoszlai Orsolya, az EKKE AMI és Technikum igazgatója
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

– Ez egy páratlan párbeszéd, a lélek mély rezdüléseit adják át a művek. A két művészeti forma együtt még gazdagabb élmények és érzések megjelenítésére képes. Örömteli perceket élhettünk át az alkotási folyamatban. Köszönjük Nagyné Rózsa Zsuzsannának a kezdeményezést – fogalmazott.

F. Balogh Erzsébet festőművész kiemelte, hogy a világban jelen lévő sok probléma mellett nehéz felhőtlennek és vidámnak lenni, de a művészet ebben is segít. Felidézte a zene és a képzőművészet együttműködésének – különösen az absztraktban – nagy hagyománya van.

HMM_0043
A képen: F. Balogh Erzsébet festőművész
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

– Az alkotási folyamathoz hasonlóak a művészetterápia módszerei is. Érdekes, hogy volt aki a szélre asszociált a zenehallgatással kapcsolatban vagy álomszerű képpel mutatta meg gondolatait – mondta a művekről.

A megnyitón Hegedűs Anna és Szabó Sára diákok Emődi Attila táncművész, az EKKE Gyakorló AMI táncpedagógusa, a GG Tánc táncművészének koreográfiáját adták elő. A kis művészeket korcsoportonként díjazták. A legkisebbek között bronz minősítést ért el Barabás Csongor, ezüstöt Tóth Zsombor Patrik és aranyat Kádár Bella Adél. A 2. korcsoportban bronz minősítést kapott Fernye Dalma, ezüstöt Papp Cecília, aranyat Tajti Eszter. A 3. korcsoportban a bronz Hisztai Csengéé lett, az ezüst Őri Bánké az arany minősítést Utassy Kende érdemelte ki. 

HMM_0132
QR kódról elérhető az inspiráló zenemű
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

Az 5. korcsoporttal folytatták a díjazást, bronz minősítést többen vettek át: Linkecs Anita, Szögedi Tamara, Tóth Kiara Stella, ezüstöt Kanalovics Luca, Kovács Emese és Tóth-Dolenszki Ida illetve Román Bernadett. Aranyat  Zsíros Anna Réka és Varga Beatrix. 

A tárlat megtekinthető az épület első emeletén. A képek alatt feltüntetett QR kód segítségével a látogató meghallgathatja az alkotást inspiráló zeneművet. Az eseményen a felkészítő tanároknak is megköszönték a munkát, ők Balázs-Fényi Anna, Bulla Márta, Bugyi István, Domoszlai Orsolya, Nyerges Adrienn, Szabó-Kertész Viktória, Válóczi-Major Katalin.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!