Szépkiejtési verseny

2024.03.26. 18:25

Ma is fontos a német nyelv tanítása és elsajátítása

Habis László az édesapja nevét viselő nyelvi verseny alkalmából elmondta, a német nyelvterülettel való kapcsolatok, de Eger cégei, turizmusa szempontjából is fontos a középiskolai német nyelvoktatás. A német nyelv fontosságáról is beszélt.

Tóth Balázs

A fiatalok sikerének fontos tényezője a jövőben, hogy mely nyelveken beszélnek és milyen szinten

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Kedden délután a HMSZC Sárvári Kálmán Technikum adott otthont a Dr. Habis György Német Nyelvi Szépkiejtési Versenynek. Ebben az évben másfél tucat egri középiskolás vett részt a megmérettetésen, ahol előbb egy szabadon választott német szöveget adtak elő a zsűri és egymás előtt, majd egy idegen szöveget kellett felolvasniuk. A megnyitón elhangzott, a városi versenyt 2010-ben rendezték meg először és 2011-től kezdve őrzi dr. Habis György nevét. A nyertes egy vándorserleget kap, illetve a Habis-család egy gravírozott emléktárgyat is adományoz a győztesnek, amely később az íróasztalát díszítheti, emlékeztetheti arra, hogy sikert aratott. A tavalyi első helyezett Bisztriczki Sára képviseletében volt tanára vette ezt a keddi rendezvényen Habis Lászlótól, az esemény védnökétől. A versenyt Lepresné Mélypataki Tünde, a Sárvári igazgatója nyitotta meg.

A győzelem közép-, vagy felsőfokú német nyelvű nyelvvizsgára predesztinálja a versenyzőket
A győzelem közép-, vagy felsőfokú német nyelvű nyelvvizsgára predesztinálja a versenyzőket
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Habis László elmondta, a verseny az édesapjáról kapott nevet, aki az 1940-es évek elején kezdte pályáját a ciszterci gimnáziumban, ott tanított hosszú ideig, majd 1957 után a Szilágyiban volt pedagógus. Mindenkor tanított nyelveket, német-olasz szakos tanári diplomáját a Pázmány Péter Királyi Egyetemen szerezte, Eötvös kollégista volt. A 20 századi egri pedagógus társadalom egyik emblematikus tagja volt.

- Hallatlanul fontosnak tartom, hogy ne csak az angol, hanem a német nyelv is kapjon szerepet az egri középiskolai nyelvtanításban. A német nyelvterületekkel sokrétű kapcsolatunk van, ipari, turisztikai, egyéb társadalmi területen is jelentősek ezek. Fontos, hogy a fiatalok ismerjék meg a német nyelv szépségeit, szeressék meg és használják bátran. Maga a szépkiejtés magasabb igényeket fejezi ki, ez is nagyon lényeges, hogy a fiatalok szókincse, fogalmazási készsége, nyelvhelyessége, kiejtése is autentikus, pontos, magas színvonalú legyen. A fiatalok sikerének fontos tényezője a jövőben, hogy mely nyelveken beszélnek és milyen szinten. Köszönet a város nyelvtanárainak, hiszen értékes munkát végeznek, ez a verseny az ő munkájukat a középpontba állítja, a fiatalokat pedig ösztönzi, hogy szorgalommal tanuljanak – fejtette ki Habis László.

német nyelvi szépkiejtési verseny Egerben
Habis László fontosnak tartja, hogy ne csak az angol, hanem a német nyelv is kapjon szerepet az egri középiskolai nyelvtanításban
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Hozzátette, nagyon fontos, hogy ne csak a város gimnáziumaiban, hanem a szakképző intézményekben is folyjon színvonalas német oktatás. Aki technikumba, szakközépiskolába jár, az is kapja meg a lehetőséget arra, hogy német tudását fejlessze, magas szinten művelje a német nyelvet.

Szerinte európai és világjelenség, hogy számos szakirodalmi területet az angol nyelv ural, de azt is tapasztalja, hogy vannak olyan gazdasági szereplők Egerben ahol előny a német nyelvtudás, a turizmusban pedig egyértelműen fontos a német küldőterületek szerepe. Németországon, Ausztrián és Svájcon kívül is több helyen jó színvonalon beszélnek németül, ezt az értéket nem szabad veszni hagyni.

A korábbi győztesekről elmondta, sokan egyetemi tanulmányokat folytattak, vagy folytatnak. A győzelem közép-, vagy felsőfokú nyelvvizsgára predesztinálja a versenyzőket.

A német nyelvi verseny helyezettjei:

  1. Bognár Gabriella   Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium
  2. Hernádi Júlia  Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium
  3. Tóth Csenge Réka Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!