Cselgáncs

2019.02.07. 19:45

Járdán Tamás az első magyar, aki vizsgákkal jutott el a hatodik danig

Egri cselgácsozónak sikerült az, ami eddig magyar dzsúdónak még nem. Járdán Tamás az első, aki vizsgákat teljesítve jutott el a hatodik danfokozatig, vagyis a piros-fehér övig.

B. Cs.

Járdán Tamásnak (fél térden) a vizsgán barátja, Radics András segédkezett bemutató partnerként Beküldött fotó

– Nekem adódott az a megtisztelő lehetőség, hogy Magyarországon elsőként vizsgázhattam judo hatodik danfokozatra – fogalmazott Járdán Tamás. – Azoknak, akik nem dzsúdóznak, egy megjegyzés: természetesen több hatodik danos mestert tartanak nyilván, sőt akad hetedik, nyolcadik, és kilencedik danos is, ám ezek mind adományozott fokozatok a kimagasló versenyzői vagy edzői teljesítményért.

Járdán Tamásnak (fél térden) a vizsgán barátja, Radics András segédkezett bemutató partnerként Beküldött fotó

Az egri sportolónak gyerekkorában az is elérhetetlennek tűnt, hogy egyszer fekete öves lesz, a piros-fehér öv még a vágyai között sem szerepelt. Ám csodálatos negyven évet köszönhetek a cselgáncsnak.

– Nagy hálával tartozom az egri klubnak, az ottani edzőimnek, Hosszú Kálmánnak, ő az egyik legtehetségesebb dzsúdózó, akit valaha ismertem, Kalydy Zoltánnak, aki hallatlanul jó motivátor és Nagy Józsefnek, akinek a módszeressége kimagasló – tette hozzá Járdán. – A formagyakorlatok terén itthon Buczó Zoltán, Tomszer Miklós és Keserű László segített sokat, a külföldi mesterek közül Eric Veulemans, Piero Comino és a Kodokan szemináriumok japán mesterei.

Járdán az első fekete övre 1989-ben vizsgázott Horváth Tamással, míg a legutóbbi vizsgán Radics András volt a bemutató partnere, aki előtt le a kalappal a felkészülés során adott sok energiáért .

– Külön köszönet illeti Flóri Miklós nyolcadik danos mestert, az Országos Dankollégium elnökét, továbbá Lílávadzsra Prssing Lajost, buddhista közösségünk vezetőjét, akinek buddhista és szellemi jóga meditációs tanításai nagy hatással vannak rám. A legnagyobb hálával azonban feleségemnek és lányaimnak tartozok, hogy támogatnak az edzésben-versenyzésben. Mostanra a dzsúdóban nekem az a szabadságérzet a legnagyszerűbb, hogy már nincs ambícióm, semmi mást nem akarok, csak gyakorolni. Gyakorolni minden nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában