AMERIKAI FUTBALL

2020.05.27. 16:41

Eger Heroes: sportág, ahol „kisfiúból” férfivá válnak

A számítógép monitorja elől a válogatottságig vitte, miközben sportvezetőként is különleges erényeket csillogtat. Edző az edzőről, avagy ő gyakorolta rám a legnagyobb hatást címet viselő sorozatunk következő alanya az Eger Heroes csapatvezetője, Herke Zsombor.

Sike Károly

Herke Zsombor a sportág megyeszékhelyi első embereként harcol a klubért

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Lénárt Márton

– Abban az időszakban kerültem el Budapestről Egerbe, amikor Magyarországon először, Árpa Attila vezetésével a Margitszigeten elkezdődtek az első dobóedzések – emlékezett Herke Zsombor. – Nagyon sajnáltam, hogy akkor kellett eljönnöm a fővárosból, amikor már nemcsak a számítógép monitora előtt hódolhattam volna a sportágnak. A csalódottság azonban hamar tettlegességbe fordult.

A ma már 44 esztendős sportember Egerbe érkezve úgy döntött, saját kezébe veszi a sorsát.

– A megyeszékhelyen feleségemmel és két sógorommal indítottuk útjára a Heroest, amely 2006-ban 23 (!) fővel már bekapcsolódhatott a Magyar Amerikai Futball Szövetség (MAFSZ) által szervezett bajnoki küzdelmekbe – folytatta visszatekintését a korábbi válogatott játékos. – Az első mérkőzést a Szolnok Soldiers ellen játszottuk a városi stadionban. A vendégek a papírformát igazolva 26–12-es győzelmet arattak.

A magyarországi amerikai futball meghatározó csapata, a hétszeres bajnok Budapest Wolves etalonként szolgált a fiatalabb klubok számára. A gárda első külföldi trénere, Lee Hlavka később szövetségi kapitányként a magyar válogatottat is irányította. Szakmai útmutatásait sokan példaként tekintették, Herke Zsombor azonban az utód, Kovács István munkáját talán még nagyobbra tartja. A Wolves jelenlegi elnök-vezetőedzője a nemzeti csapat offense koordinátoraként is tevékenykedik.

Herke Zsombor a sportág megyeszékhelyi első embereként harcol a klubért
Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

– Kovács rendkívül felkészült edző, óriási taktikus, a magyar edzők közül talán ő az, aki az általam példaképnek, mesteremnek tekintett Szeredi Laci bácsi nyomába érhet – folytatta Herke. – A Heroes életében edzőként a kanadai–magyar Szeredi László hozta meg az igazi áttörést, irányításával 2014-től vett igazán lendületet a megyeszékhelyi gárda. Nagyon sokat köszönhetünk a Kanadában élő szakembernek.

Arról, hogy minek köszönhető a sportág egyre nagyobb népszerűsége, Herke Zsombor meglepő választ adott.

– Ez egy csajozós sportág – jelentette ki. – Ha valamelyik játékelemben kiemelkedő teljesítményt nyújtasz, kapkodnak utánad a nők. Magyarországon még mindig különlegességnek számít az amerikai futball, rendkívülinek tekinthető az, aki megállja a helyét. Persze az edzők szerepe is jelentős, ugyanis 60–80 embert kell egy zászló alá terelni, egy célért megmozgatni. Nagyon fontos, hogy a tréner kellően együttérző legyen, itt mindenki problémáját ugyanolyan fontosnak tekintjük. A tapasztalat az, hogy akit egyszer megfertőz a játék, és hajlandó beállni a sorba, az sokra viheti. Az amerikai futballban igazi férfivá válhatnak a „kisfiúként” érkezők.

Akadt azonban ellenpélda is, amiből tanult a szakember.

– Az sem szerencsés, ha egy edző valakinek túl sok esélyt ad. Aki nem teszi oda magát igazán, annak nem kell velünk tartani. A csapat sikerét az egyének mentalitása határozza meg – zárta szavait Herke Zsombor, akiben a céltudatosság és a törekvés az évek múltán sem csillapodott.

Augusztusi rajt

Az idei évre vonatkozó versenykiírás várhatóan június közepén készül el, azt követően tisztázódhat, hogy miként alakulnak a különböző bajnokságok. Az Eger Heroes a másodosztálynak számító Divízió I-be nevez, a mezőny összetételét azonban gyökeresen átírhatja a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában