KOSÁRLABDA

2020.06.23. 18:16

EKE-Eger-KOK: nagyszerű szakemberek szegélyezték az edző útját

Edző az edzőről, avagy ő gyakorolta rám a legnagyobb hatást. Sorozatunkban ezúttal olyan trénert kérdeztünk, aki Debrecenből érkezve a sportszakember­képzésben is kamatoztatja a pályán és a pálya szélén megszerzett tudását.

Bódi Csaba

Váczi Péter 11 éve irányítja az egrieket

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Lénárt Márton

– Rám azok az edzőim voltak a legnagyobb hatással, akikkel játékos-pályafutásom alatt hozott össze a sors – vágott bele az EKE-Eger-KOK SE NB I/B-s férficsapatának edzője, Váczi Péter. – Szerencsésnek mondhatom magam, mert mindegyik edzőm más karaktert képviselt, és különböző hatással voltak az életemre, és így később az edzői pályafutásomra.

A trénerkedést 2002-ben kezdett Váczi Péter a debreceni U20-as gárdát kétszer is bajnoki címig vezette, az NB II.-es együttessel pedig kivívta a jogot az NB I/B-s indulásra. A DEKE II. gárdájától 2009-ben érkezett Egerbe, ahol szakmai segítőként számított rá Széles-Kovács Gyula az akkor EKF-Eger néven szerepelt NB I/B-s férfiegyüttesnél.

Váczi Péter 11 éve irányítja az egrieket Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

– Ráthonyi Tamás volt az az edző, testnevelő, aki megtanította nekem a kosárlabda alapjait – folytatta a szakember. – A debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban összegyűjtötte a város legtehetségesebb kosarasait, ahová én is bekerülhettem. Folyamatosan kiemelt oktatásban volt részem, egyúttal minőségi kosaras közegben pallérozódhattam. Nemcsak kiemelt kosártudást, hanem egyfajta életutat is köszönhetek neki. Az általános iskola végén Kungler Sándor testnevelő számított annak a testnevelőnek, aki pályafutásom alatt messze a legjobban bízott a tudásomban. Ezt neki kiemelkedő játékokkal tudtam meghálálni a diákolimpiai országos döntőn. A mai napig nagyon hálás vagyok neki azért, hogy hitt bennem. Kmézics Zorántól a délszláv mentalitást tanultam meg, azt, hogy soha ne add fel és az utolsó csepp véredig küzdened kell! Ezt a mentalitást próbálom mindig átadni a játékosaimnak.

Váczi Péter játékosként Horvát Imrétől látta azt, és érezte a saját bőrén, hogy a kosárlabdát milyen kis apró egységekre lehet lebontani, és meg lehet – és meg is kell – próbálni ezeket a kis egységeket mindig tökéletesen visszaadni.

– Hegedűs Ferencnél a főiskolai négy évem alatt azt tapasztaltam, hogyan és miként lehet egy felsőoktatási intézményben emberséggel edzést tartani és szakmai munkát végezni, vezetni. Mint gyakorló edző, nagy hálával tartozok Széles-Kovács Gyulának azért, hogy amikor Egerbe kerültem, nem a vetélytársat látta bennem, hanem mindenben segíteni próbált, és így együtt szép sikereket tudtunk elérni. Életem eddigi részében nagyszerű edzőkkel kerültem kapcsolatba, akiktől nagyon sokat tudtam tanulni – zárta szavait Váczi Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában