TÁJFUTÁS

2020.07.14. 11:43

Az Egri VSI-Egri Spartacus váltója harminc pályán teljesített

A koronavírus-járvány miatt a sportág honi képviselőinek idei első jelentősebb erőpróbáját a Ágasegyháza térségében lebonyolított 12/24 órás váltó verseny jelentette.

B. Cs.

A rajtoló mezőnyben az egri váltó első futója Jacsó Barnabás (középen) volt

Forrás: Egri Spartacus

A rendezők rekordszámú nevezést, 83 csapatot és 17 egyéni indulót regisztráltak, rajthoz állt szinte a teljes felnőtt, junior és ifjúsági elitmezőny.

A 24 órás váltóverseny az egyik legnagyobb kihívás egy tájfutó számára, ahol a kitartás mellett a taktikának is hatalmas szerepe van. A futókra különböző hosszúságú és nehézségű, 20–60 perces pályák vártak, ezekből kellett minél többet eredményesen, szabadon választott sorrendben teljesíteni. Az útvonalak hossza légvonalban 2,5–12,0 kilométer között változott, a futott táv ezt mintegy 20–40 százalékkal haladta meg.

A rajtoló mezőnyben az egri váltó első futója Jacsó Barnabás (középen) volt Fotó: Egri Spartacus

A hatfős csapatok váltórendszerben futottak, amikor mindenki teljesített egy pályát, újraindult a csapat. Mindezt 12 vagy 24 órán keresztül egyfolytában futva. Éjszaka is folytatódott a verseny, a futók akkor fejlámpákkal teljesítették az útvonalakat. A verseny terepe jelentős kihívás elé állította a résztvevőket, az elmúlt hetek változékony időjárása következtében erősen felnőtt aljnövényzet és a mély homok nagyban lassította a futótempót.

Az Egri VSI-Egri Spartacus tájfutóiból (Kocsik Eszter, Boros Kitti, Kiss Mikes Tamás, Jacsó Barnabás, Bárány Tamás, Jacsó Tibor) álló váltó képviselte ilyen típusú megmérettetésen először indult, így taktikai tapasztalatokkal még nem rendelkezett. A megyeszékhelyiek 30 pálya teljesítésével a 9. helyen értek célba. A tavalyi felnőtt országos bajnokot és a felnőtt válogatott szövetségi kapitányát is felsorakoztató győztes gárda 35 futást teljesített 24 óra alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában