LABDARÚGÁS

2021.01.12. 19:10

A gyöngyösi futballista Berlinben 12 ezer néző előtt játszott

Légiós voltam – ezzel a címmel indítjuk új sorozatunkat. A nyitóepizódban a Németországban és Indonéziában futballozott ­gyöngyösi hajdani labdarúgó, Márkus Tamás idézte fel emlékeit.

B. Cs.

Forrás: beküldött

– Huszonegy éves koromban kerültem Németországba, német nyelvtudás nélkül... – mondta a Heolnak a jelenleg az FC Hatvannál utánpótlásedző Márkus Tamás. – A kommunikáció miatt az első hónapok nehézkesen teltek, azonban gyorsan sikerült főleg a futballnyelvet elsajátítani. Teljesen más kultúrába, más felfogású emberek közé kerültem, ez azonban rögtön elnyerte a tetszésemet, nem beszélve a futballt körülvevő rajongásról, a stadionok hangulatáról. Első bajnoki mérkőzésemet idegenben, az FC ­Union Berlin otthonában 12 ezer néző játszottam, amely gárda manapság a Bundesliga I. osztályának a tagja. El lehet gondolni, mit éreztem! Akkor tudatosult bennem, hogy labdarúgó lettem, vagyok... Igaz, anno, mint sok gyerek, magam is NB I.-ről és válogatottságról álmodoztam. Abban a pillanatban azonban valamit visszakaptam az élettől.

Márkus Tamás (balról) az indonéz PSIS Semarang színeiben Fotó: beküldött

Márkus ezt követően mintegy 200 bajnoki mérkőzést játszott a német harmad- és negyedosztályban. Összesen hét évet töltött Németországban, miközben egy idényt Indonéziában futballozott.

– Ázsiában szintén új kultúrát és körülményeket tapasztalhattam, nem beszélve az időjárásról. Folyamatosan 40 Celsius-fok körül volt a hőmérséklet hozzávetőleg 90 százalékos, európai embernek szinte elviselhetetlen páratartalommal. Ezért az edzéseket reggel hat és este öt óra után tartották, a mérkőzéseket pedig későn este, villanyfénynél, amikor „csak” 30 fok volt. Mindenesetre remek volt Nagy Tibor egykori NB I.-es bajnok és válogatott játékos ellen játszani, aki akkor a fővárosi Jakarta csapatát erősítette. Összesen nyolc évet focizhattam külföldön, de egy percét se bánom. Igaz, ez idő alatt távol voltam a családomtól és a barátaimtól, ám felejthetetlen élményeket szereztem – elevenítette fel a múltat Márkus Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában