LABDARÚGÁS

2021.01.19. 19:54

A pétervásárai sportvezetőnél a dupla tragédia után maradt a mély fájdalom

Egy emberként fogott össze a sporttársadalom Pál László házának leégése után. A Heves Megyei Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke, egyben tiszteletbeli társadalmi elnök akár fel is lélegezhetett volna, ha nem éri súlyos családi gyász. Tegnap felújított otthonában fogadta lapunkat Pétervására korábbi polgármestere.

Bódi Csaba

Jakab Gábor (balról) sokat tett azért, hogy a lakóház felső szintjét felújítsák Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Az 1983-ban épített lakóházban elektromos zárlat okozta a tüzet, az alumínium vezeték elégett, emiatt égett ki teljes egészében az épület felső szintje – idézte tavalyi októberi esetet Pál László. – Noha emberéletben nem esett kár, a fenti helyiségekben lévő bútorok, használati tárgyak és ruhák a tűz martalékává váltak. A labdarúgással összefüggő fotók nagy része is odaveszett, ám fura módon, a szerencsének vagy a sorsnak köszönhetően egy kép és egy 1995-ös plakát – igaz, kicsit megpörkölődve – de megmaradt. Mint az látható, ez utóbbin az szerepel, hogy „Emlékül Marikának”...

Pál László elcsukló hangon, homályos tekintettel mondta, hogy az ő drága felesége, Marika már nem érhette meg a lakás felújítását. November 21-én ugyanis elhunyt élete párja.

Jakab Gábor (balról) sokat tett azért, hogy a lakóház felső szintjét felújítsák Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Rekordgyorsasággal, december elejére már elkészült a felső szint – folytatta a házigazda. – Ez pedig másképp nem történhetett volna, ha nincs olyan összefogás és segítőkészség, ami az irányunkba megmutatkozott. Jakab Gábor elsőként ajánlotta fel, hogy mindenben támaszt nyújt, és a munkatársainak köszönhető, hogy most úgy néz ki a felső szint, mintha nem is történt volna baleset. Egyértelmű bizonyságot nyert, hogy a sport, a futball semmihez nem hasonlítható együttérzést képest kiváltani. Ahol eddig falakat találtam, ott ajtók nyíltak. Olyan személyek segítettek, akikkel kapcsolatban meg nem fordult a fejemben, hogy képesek ilyenre. Az anyagiak fontosak, de ez esetben megerősítést nyert, hogy az erkölcsi támogatás még lényegesebb. Hasonlóban eddig nem volt részem.

A tragikus esemény okozta sokk említése után a régebbi múltra terelődött a szó. Pál László láthatóan szívesen beszélt labdarúgó-pályafutásáról, amely az Egri Dózsához kötődő ifjúsági időszakkal kezdődött játékostársként Lakatossal, Patravaros és Patkóval. Az NB II.-es Nagybátony, majd Kovács Miklóssal a Sirok jelentette a következő állomáshelyet, katonaként pedig Recsk, ám még inkább a nagyon családias Mátraderecske Rozsnaki, Cseh, Gál és Kóródi társaságában. A pétervásárai hazatérésre már harmincon túl került sor, hogy aztán következzen a sportvezetői és a település vezetői pályafutás.

– Számtalan fotó és újságkivágás égett el, pótolhatatlan veszteséget okozva – kesergett Pál László. – Maradtak az emlékek a fejemben, azokkal a pillanatokkal, amelyeket például a Magyar Olimpiai Bizottság vagy a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökségének tagjaként megéltem. Papp László, Puskás Ferenc, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő és Mészöly Kálmán társaságában rendkívül megtisztelő volt lenni. Mindannyian olyan legendák, akik fellépését mindig megkülönböztetett figyelem övezte.

Az MLSZ Heves Megyei Igazgatóságának elődjeként működött Heves Megyei Labdarúgó Szövetségtől (HELASZ) 13 év múltán, 2010-ben köszönt el az egykori vezető, de a sportágtól nem szakadt el, tiszteletbeli társadalmi elnökként jelenleg is számíthatnak rá. A funkcióban lévő Heves megyei társadalmi elnök, Jakab Gábor 1977 óta ápol barátságot Pál Lászlóval. Előbb futballistaként, majd sportvezetőként találták meg a közös hangot. Jakab azonnal lépett, mihelyst megtörtént a tragikus eset, felhívást intézve, hogy az igazgatóság által nyitott és elkülönített számlaszámra minél szélesebb réteg utaljon lehetőségeihez mérten pénzbeli adományt.

„Emlékül Marikának” – Puhl Sándor dedikálása megúszta... Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– A megyékbeli futballbarátok közül sokan segítettek, de például Békés, Baranya és Zala megyéből is szép számmal érkeztek felajánlások – emelte ki Jakab Gábor. – Az anyagiak mindenkor jókor jönnek, ám ezúttal jó néhányan akadtak, akik kétkezi munkával járultak hozzá a felújításhoz. Büszkeséggel tölt el, hogy a bajban felszínre került, mire képes a sporttársadalom, milyen erőket képes megmozgatni a futballisták közössége. Mi a magunk részéről kötelezettségnek éreztük, hogy támaszt nyújtsunk Laci barátunknak ahhoz, hogy a további életét méltó körülmények között élhesse. Nagyon fájlaljuk, hogy ebben már nem lehet vele a felesége, akinek elvesztése több mint sorscsapás.

Pál László aztán megmutatta az emeleten történt felújítást, szóba hozva Lukács nevű unokáját. A fiatalember, teljes nevén Lemperger Lukács az Eger Heroes amerikaifutball-csapat erősségeként kapott jelentős segítséget társaitól, miután saját ruháinak és használati tárgyainak nagy része elégett. A szoba falán díszeleg az FTC bajnoki címet szerzett labdarúgócsapatának tagjai által dedikált mez, amelyet a helyi Bodon Péter FC játékosa, a korábbi válogatott labdarúgó, Keller József küldött Pál Lászlónak. A trikó már a megújulás jelképe az ízlésesen berendezett szobában.

Pál Lászlót (jobbra) bajnoki FTC-mezzel ajándékozta Keller József Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Sokat mondtam, de most már még többször, hogy az élet nagy rohanásában nem ismerjük fel az igazi értékeket. Nekem most két szörnyű eset után kellett átértékelni az életemet. Rendkívül hálás vagyok és nagy köszönettel tartozok mindenkinek, akik bármilyen módon is segítettek nekem, a családomnak az elmúlt hónapokban. A tárgyi dolgokat tudjuk helyettesíteni, az emlékek felejthetetlenül megmaradnak bennünk, ám azt borzasztó nehéz feldolgozni, és talán nem is lehet, hogy szeretett nejem nélkül mindez már sose lesz olyan, mint előtte volt – köszönt el Pál László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában