megemlékezés

2021.01.11. 20:16

Gyöngyösön a sportág motorjának számított Fekete János

A 22 éve elhunyt egykori testnevelőre, edzőre, Fekete Jánosra emlékezünk, aki maradandót alkotott a mátraaljai városban.

S. K.

Fekete János (az álló sorban jobbról az első) a Gyöngyösi Honvéd 1962-es Hadsereg bajnokcsapatával

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fáradhatatlanul építette a gyerekek „sportbirodalmát”. A szülők és a városvezetők segítségével sportudvart, kézilabdapályát alakított ki Gyöngyösön a néhai 5. számú, ma Arany János Általános Iskolában, fejlesztette az intézmény tornatermének eszköztárát, hozzájárulva a testnevelés hatékonyabbá tételéhez. Mozgásra, sportszeretetre nevelt.

Alábbi írásunkban a 22 éve elhunyt egykori testnevelőre, edzőre, Fekete Jánosra emlékezünk, aki maradandót alkotott a mátraaljai városban.

A korábbi 5. számú iskolában a vezetésével indulhatott el 1970 szeptemberétől a testnevelés tagozat. Kollégáival számos sportágban, húsz éven át biztosította az utánpótlás-nevelést Gyöngyösön. Személyes kötődéséből fakadóan az iskola kiemelt sportága a kézilabda lett, ami életében már egész fiatalon az érdeklődés középpontjába került. Edzőként 1958-tól tíz éven át segítette a Gyöngyösi Zalka Sportegyesületet, amellyel egyszer a Hadsereg bajnokságát is megnyerte. Később a Gyöngyösi Izzó NB II.-es csapatát dirigálta, amely vezetésével kivívta az NB I./B-ben való szereplés jogát. Később, 1972-ben visszatért korábbi sikerei színhelyére, a Gyöngyösi Zalka SE-hez, ahol egészen haláláig edzősködött.

Fekete János (az álló sorban jobbról az első) a Gyöngyösi Honvéd 1962-es Hadsereg bajnokcsapatával Fotó: Heves Megyei Hírlap

Fekete János elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy Gyöngyösön, az általános iskolákban teret nyert a kézilabda. Rengeteget tett a sportág népszerűsítéséért, kiváló edzőnek, oktatónak számított. Szakmai munkáját hűen tükrözi, hogy csapataival több évtizeden át szerepelt eredményesen a nemzeti bajnokságokban. Aktív szervező­je és rendezője volt a város és az ország fiatalságát megmozgató Országos Sportnapok vagy a Téli Úttörő Olimpiák sporteseményeinek. Éveken keresztül segítette szakmai tapasztalatával a Testneve­lési Főiskola végzős diákjait a gyakorlatokon. Munkássága korához képest túlságosan hamar fejeződött be, 1988-ban, több mint harminchárom éves testnevelői munkával a háta mögött távozott az élők sorából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában