ATLÉTIKA

2021.01.10. 15:55

Lendületben a hevesi éremgyár

A 2020-as évben a tizenkét hevesi atlétából tízen dobogóra állhattak országos versenyeken, ideértve az egyéni- és a csapat országos bajnokságokat, illetve a Diákolimpia országos döntőt. Súlylökésben három, gerelyhajításban egy bajnoki címet szereztek Kovács Gyula edző tanítványai.

Bódi Csaba

Barta Zoltán mindig győzött, ahol rajthoz állt

Forrás: Hevesi SE

Fotó: Megyeri István

– Ob-aranynak Barta Zoltán és Kovács László örülhetett, mindketten súlylökésben, Kovács Noel pedig gerelyhajításban számított a legjobbnak – mondta a Heolnak az Ikarus BSE égisze alatt működő Hevesi SE szakosztályvezetője, Megyeri István. – A serdülő korú Barta Zoltán nagyszerű évet tudhat maga mögött, ugyanis mindig győzött, amikor a dobókörbe lépett. Az egyéniben szerzett két elsőség mellett tagja volt a csapatban élen végzett gárdának, ahogy a Diákolimpián győztes társaságot is erősítette. Több mint figyelemre méltó 16 méteres eredménnyel ért el egyéni csúcsot, amellyel aranyjelvényes minősítési szintet teljesített, továbbá bekerült a szövetség kiemelt csoportjába.

Barta Zoltán mindig győzött, ahol rajthoz állt Fotó: Megyeri István / Hevesi SE

Szuperliga-döntőt nyert

Kovács László tavaly volt elsőéves az U23-as korosztályban. A felnőtt fedett pályás ob-n negyedik helyen végzett, majd a nyáron felállhatott a dobogó harmadik fokára, azt követően pedig megnyerte a felnőttek Szuperliga döntőjét, ahogy saját korosztálya országos bajnokságát is. Eredményei alapján nem csak a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) kiemelt csoportjának a tagja, de bejutott azon válogatott atléták csoportjába, akik a 2023-as budapesti atlétikai vb-re készülnek. Nem nagy merészség kijelenteni, hogy teljesíti az U23-as Európa-bajnokság kvalifikációs szintjét.

Ott lehet az U23-as Eb-n

– A gerelyhajító Kovács Noel számára nagy áttörést hozott az év, ugyanis először sikerült 70 méter fölé dobnia a szert – közölte Kovács Gyula edző, Noel édesapja. – Ezt háromszor tette meg és 72,01 méteres egyéni csúccsal fejezte be az évet. Mindkét felnőtt ob-n a negyedik helyen végzett. Saját korosztályában (U23) országos bajnoki címet szerzett, a felnőtt Szuperliga döntőben másodikként zárt. Eredményével biztos résztvevőnek tekinthető az idei U23-as Európa-bajnokságon, továbbá bekerült a MASZ kiemelt gerelyes csoportjába.

Kovács Noel és Kovács Gyula Fotó: Megyeri István / Hevesi SE

Két arany után ezüst jutott

A felnőtt korú Detrik Balázs súlylökő a 2018-as és a 2019-es év után 2020-ban is medált gyűjtött országos bajnokságon. Igaz, legutóbb „csak” ezüstérmesként végzett, így is elismerésre méltó eredmény, hogy felnőtt pályafutása első három évében mindannyiszor dobogón zárt. Ezen túlmenően gyakorlatilag nem akadt olyan versenye, ahol ne az első három között fejezte volna a küzdelmet.

Juniorok jeleskedése

Nagy Zsombor gerelyhajító idén volt elsőéves junior és rögtön egy bronzéremmel mutatkozott be a téli dobó ob-n. Tagja volt a Diákolimpián ezüstérmes gerelyhajító csapatnak. Somodi Bálint gerelyhajító három nyolcas döntős helyet szerzett: a két országos bajnokságon 5. és 6. míg a junior liga döntőn hetedik pozícióban fejezte be a viadalt.

Ifjúságiak csb-diadala

Megyeri Dávid korosztályában az ötödik versenyző, aki 60 méter fölötti eredményt ért el, és ebben a pozícióban végzett az aktuális ranglistán. A két országos bajnokságon a negyedik és az ötödik helyet szerezte meg, utóbbi helyen zárta az ifjúsági liga döntőt is. Az Ikarus BSE triójában ugyanabban az összeállításban három országos bajnoki aranyérmet (diszkosz, gerely, súly) nyert a társaival. Emellett tagja volt a Diákolimpián aranyérmes súlylökő, illetve az ezüstérmes gerelyhajító csapatnak. Tóth Lilla gerelyhajító szinte teljes idényére rányomta a bélyegét makacs vállsérülése, ugyanakkor az Ikarus BSE-vel aranyérmes lett a csapatbajnokságon.

Serdülő trió sikerei

Kovács Kristóf csaknem négy métert javult az előző évben elért legjobbjához képest. Bár az országos bajnokságokon éppen csak lemaradt a dobogóról, de az egyéni legjobbját jelentő 15,40 méterrel teljesítette az aranyjelvényes szintet. Ő is tagja volt a csb-n aranyérmes csapatnak, illetve a diákolimpiai aranyérmes kvartettnek. A súlylökő Csintalan Dániel a fedett pályás országos bajnokságon egyéniben ezüstérmet nyert, míg a serdülő országos csb-n tagja volt az aranyérmes Ikarus BSE-nek, ahogy a Diákolimpia bajnoki címet szerzett EJROK (Eötvös József Református Oktatási Központ) csapatnak is. Kovács Janka elsősorban súlylökő versenyeken szerepelt és csupán két centiméterrel maradt el a tízméteres határtól. Legnagyobb sikerét gerelyhajításban érte e a serdülő országos csapatbajnokságon, ahol az Ikarus BSE-vel ezüstérmes szerzett.

Az Eötvös József Református Oktatási Központ büszke lehet az atlétáira
Fotó: Megyeri István / Hevesi SE

Az újonc és a gyermekek

Baglyas Kíra Karina újoncként először szerepelhetett ob-n, ahol a hetedik helyen végzett. A gyermekeknél Balogh Emma, Bódis Marcell, Ötvös Vivien és Kolláth Kornél. Utóbbi gerelyhajításban dobogós pozícióban fejezte be a megméretést Albertirsán.

Ultra Trail-győztes igazolás

– A 2020-as évben csatlakozott a szakosztályhoz Frisch László ultra terepfutó. Nehéz lenne felsorolni a 40 éves versenyző minden eredményét, ezért róla csak annyit: megnyerte a Szlovák Ultra Trail összetett bajnokságot. Ehhez sok száz kilométert kellett teljesítenie. Nagy öröm számunkra, hogy az utolsó néhány versenyen már a Hevesi SE színeit képviselte – zárta szavait Megyeri István.

Szintek, csúcsok, érmek és váltások

Versenyzőiktől ezt várják idén a hevesiek: – Kovács László is teljesítse az U23 Eb-szintet; – Kovács Noel erősítse pozícióját a jelenlegi magyar ranglistavezető mögött; – Detrik Balázs javítsa tovább egyéni csúcsát és stabilan dobogós legyen az országos bajnokságokon; – Öt új igazolás, négy U14-es és egy U18-as megvalósítása; – Atlétáik az országos bajnokságokon a nyolcas döntőkben végezzenek, és „nem ártana” néhány érem sem.

Ebben az évben néhány fiatalnak kihívást jelent a korosztályváltás és a nehezebb szerrel törtőné versenyzés. Baglyas Kíra Karina már U16-os lesz, a négy serdülő atléta az U18-ba lép fel, a két ifjúsági pedig U20-as lesz, míg Somodi Bálint felkerül az U23-ba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában