ÚSZÁS

2021.07.20. 17:30

Az Egri Úszó Klub vezetőedzője nem utazhatott az olimpiára

A lábfájdalom szívfájdalommal társult Kovács Ottónál, igaz, ez utóbbi szerencsére csak képletesen értendő. Az Egri Úszó Klub elnöke és vezetőedzője nem lehet jelen Tokióban tanítványaival, így Holló Balázs és Békési Eszter részben távirányítással végzi az olimpiai finomhangolást.

Bódi Csaba

Békési Esztertől is egyéni legjobbja megjavítását várja az edzője

Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

– Egy héttel a tervezett indulás előtt elkezdett fájni a lábam, majd pedig három nappal a startot megelőzően odajutottam, hogy szinte lábra sem tudni állni – mondta a Hírlapnak Kovács Ottó. – Komoly ijedtség volt a részemről, leginkább a trombózis gyanúja merült fel, mert a térdem alatt, a lábszáramban éreztem a fájdalmat. Ezért a biztonság kedvéért lemondtam az utazást, mert egy ilyen hosszú, összesen mintegy 17 órás repülőútnak így neki vágni felelőtlenség lett volna. Azóta kezelést kapok, szerencsére nem volt trombózis, de gyulladás igen.

A szakember természetesen szeretett volna jelen lenni tanítványaival az akklimatizációs táborban az utolsó simításokon. Ebből adódóan nem csak hogy nem érintette jól, de nagyon elkeserítette a távolmaradás. A magyar válogatott szövetségi kapitánya, dr. Sós Csaba vállalta, hogy levezeti az egriek edzéseit és felügyel rájuk. Kovács Ottó maximálisan megbízik benne, nála jó kezekben vannak az EÚK tagjai. A minden szempontból különleges olimpia előtt úszói esélyeit ekképp latolgatta Kovács.

A program percre pontosan zajlik

– Az akklimatizálódás aránylag jól megy, már van tapasztalatom, hogyan lehet könnyebben átállni – fogalmazott Békési Eszter. – Három éve, éppen ebben a városban, Korijamában voltunk, ahol most is nagyon kedves, szívélyes fogadtatásban van részünk. Természetesen mindenki nagyon ügyel a Covid-szabályok betartására. A távolságtartás, a maszkviselés és a fertőtlenítés alapvetőnek számít, az otthoni tapasztalat alapján ez sajnos természetes. Ami még ehhez például hozzájön az az, hogy az autóbusszal és a lifttel történő közlekedés közben a létszámra figyelni kell. Minden reggel tesztelés zajlik, a programunkat szinte percre pontosan szervezik.

Az olimpiai faluba utazást már izgatottan várom. A csapatban nagyon jó a hangulat, mindenki gőzerővel készül, hogy a legjobbját tudja nyújtani. Nem szeretnék helyezésekben gondolkozni, inkább csak egyéni csúcsot elérésére törekszek, miközben élvezem a versenyt. Sajnáljuk, hogy az edzőnk, Kovács Ottó nem jöhetett velünk, küldi az edzéstervet, dr. Sós Csaba szövetségi kapitány pedig vezényli a tréningeket.

– Eszter tavaly ősszel meglehetősen komoly sérüléssel küszködött, ám amikor rendbe jött, akkor elkapta a Covidot, ami az esetében két hónapos kihagyást jelentett – magyarázta a vezetőedző. – Ezzel együtt örültünk, hogy a felnőtt országos bajnokságon olyan szintre jutott, hogy meg tudta védeni a bajnoki címét. Az Eb nem sikerült túl jól, mert rosszul választottam meg egy felkészítő versenyt, nevezetesen a Helsinkiben rendezett viadalt. Azt gondoltam, hogy hosszú idő után lesz egy jelentős nemzetközi próbatétel, ahol a mieink nemcsak az itthoniakkal mérik össze a tudásukat.

A helyszínen aztán kiderült, hogy két napig nem lehetett edzeni, a versenyen pedig csak finnek indultak. Vagyis egy helyi háziversenybe csöppentünk...

Hozzánk hasonlóan járt Hosszú Katinka, a Verrasztó testvérek és Bernek Péter is, azaz velünk együtt ők is „befürödtek”, ám ez nem vigasz. Ez aztán kihatással volt az Eb-szereplésre. Csak a kontinensviadal után tudtunk megfelelően készülni.

Békési Esztertől is egyéni legjobbja megjavítását várja az edzője Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

Kovács Ottó kíváncsian várja, milyen hatással lesz tanítványaira, hogy az utolsó két hétben nincsenek együtt. Az edzésterveket naponta küldi és folyamatosan kapcsolatban áll a fiatalokkal, akiktől azt reméli, hogy egyéni legjobbjukat meg tudják javítani.

– Balázs eredményessége függ a váltótársak teljesítményétől – folytatta a tréner. – Úgy érzem, hogy maximálisan odateszi magát, egyéni csúcsot úszik majd, és ha a többiek is hasonlóképpen tesznek, akkor 4x200-as gyorsváltó bejuthat a döntőbe. Ott pedig Milák Kristóffal erősödve biztos nem a nyolcadik helyen végeznek majd. Ám ehhez előbb be kell kerülni a fináléba!

A pénteki megnyitót követően szombaton kezdődő ötkarikás játékokon az egriek közül Holló Balázs úszik először, mégpedig július 28-án, Békési Eszter egy nappal később jön. Az előfutamokat este rendezik, a döntőkre pedig ottani idő szerint délelőtt kerül sor úgy, hogy Tokióban hét órával előrébb járnak, mint nálunk.

Kovács Ottó itthonról figyel és segít Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– A koronavírus-járvány miatt másfél éve megváltozott a világ, az úszóversenyek is egyfajta zárt légkörben zajlanak, így történt ez a Budapesten rendezett Európa-bajnokságon is – pillantott vissza Kovács Ottó. – Vagyis nem lesz teljesen ismeretlen a buborékrendszer számukra, de annyival talán szigorúbb minden, hogy az akklimatizációs edzőtáborban egyedül vannak egy szobában, csak az edzésre tudják elhagyni a szállodát. Viszont úgy veszem észre, hogy ez különösebb gondot nem okozott náluk, sőt az elmúlt vasárnap kiránduláson vettek részt, ahol a szabadban sétálhattak. A korijamai vendéglátók ezzel próbálták oldani a bezártságot. Az olimpia falu már más lesz.

Az előző játékokon is viszonylag zárt rendszerben működött a versenyzők, edzők lakhelye, de most sokkal több szigorú előírást kell betartani.

A mieink csütörtökön költöznek be, az már jelentős környezetváltozásnak számít és abszolút a finisben lesznek, mert szombattól kezdődnek a versenyek. Sajnos nekem is csak a tévén keresztül...

https://www.facebook.com/heolsport/photos/a.1811005795843062/3028190210791275/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában