Postagalambsport

2022.08.14. 18:47

Olimpián a gyöngyösi Mihalik József galambja

Két külön röpcsoportbajnokságot hoztak létre a 28. Közép-Tisza Tagszövetségben a jászságiaknak kedvezőbb széljárás miatt. Ennek nyomán ismét szép eredményeket mutattak fel a gyöngyösi V-33 galambászai. Korábbi teljesítménye miatt Mihalik József galambja kijutott az olimpiára.

Hegoczki F. Zsolt

Mihalik József ezen dúcában nevelkedik az olimpiára kijutott galamb

Forrás: beküldött fotó

– Irreális versenyeredményeket hozna az északnyugati szél a Heves megyei és Jász–Nagykun–Szolnok megyei hét egyesületet tömörítő versenykerületünkben – fogalmazott Egyed István, a gyöngyösi V-33 klub elnöke, egyben a versenykerület alelnöke. – A bajnokság tizenöt versenyéből legalább tizenkettőn ez a széljárás először levinné a feleresztési pontból érkező galambokat dél felé a Jászságba, majd a Heves megyei galambászok dúcaiba igyekvő szárnyasoknak onnan még vissza kellene repülni északi irányba, Gyöngyösre vagy Hevesre. Amíg a jászsági galambászoknak előnyt jelentene ez a helyzet, addig a Heves megyeiek joggal érezhetnék magukat hátrányban. Pont ezért úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy jászsági és egy hevesi röpcsoportbajnokságot a tagkerületen belül.

A röpcsoportbajnokság eredményétől függetlenül a tagkerületi összefésült eredmény megmarad, de valójában a röpcsoportbajnokságokban folyik a verseny, s a bajnokokat is innen nevezik meg. 

Tagkerületi bajnokot nem neveznek meg. A Magyar Postagalamb Sportszövetség egyenrangúan veszi figyelembe a röpcsoportbajnokság eredményeit az ország harminc tagkerületének eredményével. A megoldás nem újdonság, bevett gyakorlat jelenlegi és múltbeli példákkal. A Heves megyei versenyzők esélyei ennek révén egyenlők maradhatnak a szél vonatkozásában.

A hevesi röpcsoportbajno­kságot a tagkerület központjának számító Heves, valamint Gyöngyös és Jászladány alkotja, a fennmaradó négy egyesület pedig a jászságit. A két röpcsoportban nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a száztagú tagkerület létszáma. Nem így a galambállomány, ugyanis az egész tagkerületben a gyöngyösi V-33-asoknak van a legtöbb galambjuk. A tagkerület hét egyesületének 2500 szárnyasából ezer gyöngyösi dúcban burukkol. Heves megyei a tagkerület elnöke is, a V-18-asoknál versenyző hevesi Szabó János személyében.

– Katasztrófaverseny nem volt ebben a bajnokságban, mindössze nehéz utak adódtak – értékelt Egyed István. 

– Ez azt jelenti, hogy a hosszabb távokon a galambok kifáradtak, lassabban jöttek. Akadtak ezzel ellentétesen gyors megérkezések is, amikor például a saját galambjaim két óra alatt visszatértek. A sebességük meghaladta a 100 kilométer/órát a magaslégköri hátszél támogatásának köszönhetően.

A röpcsoportbajnokság 1. zónájában kiemelkedett a Heves megyei V-33-asok közül Bendiák Sándor, aki első és ötödik helyen végzett csapatával hosszútávon. Középtávon második és negyedik, míg rövidtávon hatodik, illetve nyolcadik helyen zárt. Hosszútávon Blaskó István a harmadik, Varga Tibor a negyedik, míg Zilai Gábor a hatodik pozícióban végzett. Középtávon Vincze István az ötödik, sprintben a hatodik helyet érte el. Egyed Istvánt is nem egy távon az élbolyban jegyezték. A hevesi V-18-asoktól Szabó János remekelt, aki középtávon első és harmadik, rövidtávon, illetve sprintben első és ötödik lett.

A Nemzetközi Postagalamb Szövetség (FCI) Sport rövidtávú kategóriájában bajnok HU-17-D330823 gyűrűszámú kék hím – amely a gyöngyösi Mihalik József galambászé – a koronavírus-járvány miatt elmaradt olimpia miatt eddig nem mérettethette meg magát.

Azonban megtartották a 37. Postagalamb Olimpiát. 

A V-33 galambászának kiválósága Magyarország mintegy 500 ezer versenyeztetett galambjából küzdötte magát abba a hetvenötbe, amely hazánkat képviselte a világeseményen. Nagyváradra több mint harminc országból már megérkezett nagyjából hétszáz csúcskategóriás postagalamb. Az olimpia létszámban tervezett szárnyasállományának összértéke a szervezők szerint megközelíti a 20 milliárd forintot. Ezeket az új sportcsarnokban lehetett megtekinteni augusztus 12–13-án. Több mint száz érmet és serleget adtak át az elmúlt három év összesített eredményei alapján.

A V-33 egyesület taglétszáma harminckét fő, de közülük csupán huszonhatan versenyeztek. Ez kiemelkedő a kerület átlagosan tizennyolc fős létszámához képest. A gyöngyösiek négy galambásza elhunyt az utóbbi időszakban. Kevés a fiatal, így a létszám fogyatkozik. A klubelnök az utánpótlást nem látja biztosítottnak. Szerinte, aki gyerekkorban nem szereti meg ezt a sportot, azután már nem fogja. 

Bendiák az élen – A 28. Közép-Tisza Tagszövetség 1. zónája 2022. évi általános távú bajnokságának végeredménye: 1. Bendiák Pigeon (Loft V-33) 1121,18 pont, 2. Szecskó Csaba (1. x06) 1054,89, 3. Bendiák Pigeon (Loft V-33) 1 017,75, 4. Blaskó István (V-33) 978,04, 5. Szabó János (V18) 973,98, 6. Szentpéteri József (x06) 952,38, 7. Juhász József (V18) 876,76, 8. Szecskó Csaba (2. x06) 869,54, 9. Zilai Gábor (V-33) 803,32, 10. Egyed István (V-33) 763,8. (A felsoroltak közül csak Szecskó Csaba és Szentpéteri József nem Heves megyei versenyző.)

 

Címkék#galambok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában