Evezés

2023.01.10. 12:50

Az egri SUP versenyző már a vb-re hangol

Kocsis Csillag Virág nyerte az Olasz SUP Szövetség (FISW) idei első versenyét. A Trasimeno-tavon rendezett állva evező viadalon az Egri Dobó István Gimnázium 10. osztályos diákja a 16 év alatti leány kategóriában és a felnőtt női mezőnyben is elsőként árt.

HMH

Kocsis Csillag Virág megnyerte az olasz szövetség idei első versenyét

Forrás: Beküldött fotó

Az egy kilométeres, rendkívül technikás pályán hét bóját kellett előírt nyomvonal szerint megkerülve, egymás után hat kört teljesíteni. Külön nehezítést jelentette, hogy minden kör végén a 4,3 méter hosszú sup versenydeszkával a kézben ki kellett futni a partra, megkerülni egy bóját, aztán vissza a vízbe, és újra evezni. 

A rangos verseny az olasz bajnokságon túl a vb-indulás kivívásába is beleszámít, így a teljes olasz élmezőny rajthoz állt. Rajtuk kívül több ország sportolói is elindultak, köztük Kocsis Csillag Virág. A 16 év alatti leány kategóriában nagyon komoly mezőny jött össze. Olaszország jelenleg a legerősebb országok között van ebben a sportágban, lévén tengerek veszik körül, ahol egész évben evezhetnek. Csillag okos versenyzéssel nagy fölénnyel nyerte  saját kategóriáját, sőt egy helyi és egy ukrán versenyző előtt a felnőtt női mezőnyben is elsőként zárt. 

– A verseny előtt három hétig edzőtáboroztam olasz edzőm, Paolo Marcheselli irányításával – mondta Kocsis Csillag Virág. – Ennek a munkának a megkoronázása volt a verseny, amelyre külön készültünk az utolsó napokban. Nagyon élveztem a versenyt, noha az éves felkészülésnek még eléggé az elején vagyok.

 

A felnőtt női mezőnyben is a dobogó tetejére állhatott Kocsis Csillag Virág 
Forrás: Beküldött fotó

Csillag a következő hetekben elsősorban szárazföldi edzéseket végez majd, kiegészítve uszodai tréningekkel, mivel nincs evezhető vízfelület a közelben – vette át a szót a versenyző édesanyja, Tóth Erika. – Ez a legnagyobb problémánk, mivel a versenytársak egész évben evezhetnek. Ezt a hátrányt nagyon nehéz ledolgozni, de próbálkozunk. Amíg nincs víz a Tisza-tóban, tudunk evezni párszor a Dunán, illetve a Balatonon. 

Addig is hatalmas segítség lenne, ha Csillag ingyen látogathatna olyan edzőtermet a városban, ahol van evezőpad, illetve az uszodába is mehetne. 

Ez a sport a sok külföldi utazás miatt igencsak költséges. Hazai verseny alig van, azok is nyáron, és nem jelentenek igazi kihívást. Remek lenne, ha a számos eredmény, sőt dicsőség miatt, amit eddig hozott, legalább a helyben történő felkészülésben támogatnák ezt a kislányt. A világbajnokság idén Thaiföldön lesz. Nem az a kérdés, hogy Csillag kijut-e, hanem az, hogy honnan teremtjük elő azt a másfél-kétmillió forintot, amibe az utazás és egyhetes kintlét kerül. Az előző vb-n Csillag összesítésben a 7. helyen végzett, miközben végig vírusfertőzéssel bajlódott. Legalább ezt az eredményt tudja majd egészségesen – fogalmazott Tóth Erika.

Az idei tervekről így szólt Kocsis Csillag Virág: – Annyit edzeni és versenyezni, amennyit csak lehet. Február 11-én és 25-én lesz az olasz bajnokság újabb két fordulója, ezúttal tengeren. Nagyon szeretnék ezeken is a lehető legjobban szerepelni, miután jelenleg vezetem a leány és a női kategóriát is Olaszországban.

 

 

Címkék#SUP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában