Gyász

2023.02.16. 14:57

Elhunyt a gólkirály, az egri NB I.-es női csapat egykori edzője

Gyors lefolyású betegség következtében, 71 éves korában elhunyt Benke Ferenc korábbi labdarúgó, majd edző.

B. Cs.

Benke Ferenc (1951–2023)

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Igazi középcsatárként szórta a gólokat. Magas, jó felépítésű támadóként kiválóan tartotta meg a rá felpasszolt labdákat, ha pedig a kapu előterébe került, rendre eredményesen fejezte be az akció. Nem sok esélyt adva a kapusoknak, a 11-esek biztos lábú végrehajtójának számított. Az 1977/78-as idényben a Bélapátfalvai Építők színeiben 34 találattal (három alkalommal idegenben játszva lőtt négy-négy gólt) megyei I. osztályú gólkirályi címet szerzett játékosról 1978 nyarán ezt írta a Heves Megyei Népújság.

„Az 1951-ben született Benke Ferenc az egri 3-as számú általános iskolában tanult, amikor testnevelő tanára javaslatára atlétizálni kezdett a sportiskolában. 

Kezdetben magasugrással és futással próbálkozott. Edzések közötti szünetben a focisták elgurult labdáit ügyesen lekezelte, majd pontos passzal visszaküldte. Ezt észrevette Lisztóczki Péter tanár, az Egri Dózsa serdülő labdarúgóinak akkori edzője, és magával vitte focizni... így kezdődött labdarúgópályafutása. 1965-ben lett igazolt labdarúgó. A lila-fehérektől egy év múlva az Egri Vasas ifihez került, ahol Liktor László irányításával három évig rúgta a labdát, májd visszakerült a Dózsa ifjúsági gárdájához és időnként a második csapatban is játéklehetőséget kapott... Sikeres felvételi után a soproni Erdészeti és Faipari Egyetem mérnöki karán tanult, s itt szerzett diplomái. Egyetemista korában sem lett hűtlen a labdarúgáshoz. Játszott az SVSE NB III.-as csapatában és a megyei mezőnyben. szerepelt SMAFC ban is. Az ESE megalakulásának idején tért vissza Egerbe. Ebben az időszakban több játékostársa került Bélapátfalvára, ő is velük tartott. Az 1977–78-as bajnoki évadot már itt kezdte, s mint ismeretes, csapata bajnokságot nyert.”

Mérnöki diplomával a birtokában munka mellett futballozott az Eger SE tartalékcsapatában, majd Füzesabonyban, ahol játékos-edzőként is számíthattak rá. Joggal tartottak tőle az egri kispályás bajnokságban szereplő védők is. A pályán szerzett tapasztalatait később edzőként az NB I.-es Egri Lendület női gárdájánál, majd Egerszalókon kamatoztatta.

 

Az Egri Lendület edzőjeként (az álló sorban jobbra)
Forrás: családi album

Két házasságából született négy gyermeke közül Dániel fia meccseit egy időben gyakran látogatta Novajon. 
Tavaly ősszel is jelen volt a Pócsik János szervezte egri öregfiúk találkozón, ahol a rá jellemző humorral viccelődött kortársaival.
Emlékezzünk rá így, jó szívvel és barátsággal!

Benke Ferenctől február 24-én, pénteken 13 órakor Egerben, a Hatvani temetőben vesznek végső búcsút.

 

 

Címkék#nekrológ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában