Hagyomány

2023.04.23. 11:06

Sport- és egészségnap Hatvanban: ezreket mozgatott meg a rendezvény + fotók

Hatvanban több évtizedes hagyomány, hogy április utolsó napjaiban megrendezik a futófesztivált, s ehhez kapcsolódóan az egészségnapot. Idén sem történt ez másként, szombaton ezrek gyűltek össze a Damjanich-középiskola parkolójában és az intézmény aulájában, hogy sportoljanak, illetve, hogy elvégeztessék a szűréseket.

T. O.

A legjobbak dobogóra állhattak

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Az esemény célja ez alkalommal is az volt, hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmódra és az aktív sportolás fontosságára. A tavalyi évvel ellentétben most az időjárás is kedvezett a résztvevőknek. Délelőtt 14 futam indult, ahol a 7-20 éves korosztály versenyezhetett. Itt egyéni indulók mellett óvodás és iskolás csoportok is képviselték magukat, összesen csaknem 1200 fiatal állt rajtvonalhoz.

A délutáni Hatvani Félmaratonon, félszáz településről több mint 160 futó vett részt. Az ország különböző pontjairól érkeztek versenyzők, így Győrből, Mezőkövesdről, Kecskemétről és Szolnokról is. A távot a férfiak közül a budapesti Koch Kristóf teljesítette leggyorsabban, kevesebb mint 1 óra 23 perc alatt ért célba. A leggyorsabb futók mellett díjazták a legfiatalabb és legidősebb versenyzőket is, köztük Pető András Ferencet, aki 73 éves, és rendszeresen vesz részt ehhez hasonló megmérettetéseken.

Tarsoly Imre önkormányzati képviselő, az Oktatási, Művelődési, Sport és Ifjúsági Bizottság elnöke elmondta: a három évtizedes múltra visszatekintő futóverseny évről-évre sikeresebb.

A rendezvény ideje alatt a Damjanich aulájában az egészségmegőrzés fontosságára hívták fel a figyelmet. A vérnyomás- és vércukorszint mérés mellett egyebek mellett volt dietetikai tanácsadás, de a dohányzás leszokásához is hasznos tanácsokat kaphattak a résztvevők. Több hatvani szervezet is jelen volt, így a Hegymenet Klub Térségi Szociális Intézmény és a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezete. A Medical Center Hatvan sátránál is hasznos információkat tudhattak meg az oda érkezők.

Lestyán Balázs alpolgármester elmondta: több éves hagyomány, hogy az egészségnapot a futófesztivállal párhuzamosan tartják.

– Ez a nap figyelemfelhívás arra, ha valakinek valami problémája van, azt alaposabban ki kell vizsgáltatni, s ha valakinél eltérést vesznek észre, akkor szakember tud útmutatást adni, hogy merre induljon az illető – részletezte.

Az eseményen Horvát Richárd polgármester is részt vett.

– Az elmúlt időszakban az önkormányzat rengeteg beruházást vitt véghez, illetve jelenleg is van olyan pályázatunk, amely a sportról és az egészségről szól, például a futópálya, a szabadtéri kondipark, és a nemrég átadott grund. A jövőben is kiemelt célnak tekintjük, hogy olyan projekteket valósítsunk meg, amelyek e célokat segítik – foglalta röviden össze a nap tanúságát közösségi profiljában az önkormányzat első embere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában