Kézilabda

2023.07.27. 14:19

A mesteri passzok adója immár egri színekben

A nyári erősítések kapcsán elsőként Francisco Silva érkezéséről adott hír az NB I.-es újonc QHB-Eger férfi együttesének vezetősége. A portugál balátlövőt nem titkoltan az új csapat egyik kulcsfigurájának tartják, aki játék intelligenciájával kerülhet a figyelem középpontjába. Megkérdeztük, milyen út vezetett "Kikó" számára a Kemény Ferenc Sportcsarnokba.

Sike Károly

Francisco Silva (pirosban) a szép kézilabdát helyezi előtérbe

Forrás: Bók Tamás/handballeger.hu

– Nem volt lehetősége Spanyolországban maradni vagy tudatosan készült az országváltásra?
– Szakmai alapon döntöttem – válaszolt  24 esztendős Francisco Silva. – Bár nagyon élveztem a spanyol életformát és ajánlataim is voltak, a Guadalajarával való kiesés után nem akartam az Asobal Ligában maradni, szerettem volna kipróbálni magam más bajnokságban.

– Mit gondolt, amikor először hallott az egri klub érdeklődéséről?
– A magyar NB I. a magasan jegyzett bajnokságok közé tartozik, amire komoly kihívásként tekintek. A QHB-Eger csapatát jó lehetőségnek gondolom, ahol bízom benne, hogy tovább fejlődhetek. Viszonylag gyorsan sikerült megegyezni a vezetőkkel, nagy ambíciókkal vágtam bele a munkába.

– A spanyol ligához képest előre lépésnek tartja a magyar pontvadászatot?
– Alapos ismereteim nincsenek az NB I.-ről, öt-hat csapatot tudnék említeni, amelyek a nemzetközi porondon is érdekeltek. Nehéz eldönteni, hogy melyik a jobb bajnokság. Mindkettő erős liga. 

– A portugál felnőtt válogatottság szerepel a közeljövő céljai között?
– Természetesen! Az embernek kell, hogy legyenek ambíciói. Ugyanakkor azt is látom, hogy nagyon erős a konkurencia a címeres mezért. Nagyon sok tehetséges fiatal dolgozik a sportágban. Nem tettem le a válogatottságról bízom benne, hogy az Egerben nyújtott teljesítményemmel közelebb kerülök a céljaimhoz.

– Mit tart a legnagyobb erősségének?
– Szeretem játszani a kézilabdát. Az olykor problémát is okoz, hogy a szép passzokat, a színes játékot előrébb tartom a gólszerzésnél. Ezt most már igyekszem az ésszerűség határain belül tartani. A játékintelligenciám az, amiért Egerbe kerülhettem.

– Még csak másfél hete tart a közös felkészülés, de talán le lehet már szűrni az első tapasztalatokat. Hasonló az edzésmunka mint Spanyolországban?
– A spanyol csapatok egyértelműen a taktikára építenek, ez az edzéseken is érzékelhető volt. Itt nagyobb hangsúlyt fektetnek a fizikális felkészítésre, ami párhuzamosan megy a taktikai elemek gyakorlásával. Ugyanakkor a Tóth Edmond által megálmodott játékában is jelen vannak azok a stílusjegyek, amit Asobal Ligában tapasztaltam.

– Az edzések közepette mennyi ideje volt már körbenézni a városban?
– Igyekszem erre is időt szakítani, szeretek utazni, új vidékeket megismerni. A belvárost már bejártam, voltam a várban is, gyönyörű látvány fogadott. Elárulom, hogy Egerbe is egy európai körút után érkeztem. Autóval indultam kilenc nappal a felkészülés kezdete előtt.

– Egyedül érkezett?
– Édesanyám eljött megnézni a várost, de már haza is utazott. Párkapcsolatom nincs, most minden figyelmemet a kézilabdának szentelhetem.

Pénteken érkezik a Presov
A bajnoki felkészülés második hetében már edzőmérkőzésen lépnek pályára az egriek. Az első erőfelmérőt a szlovák Tatran Presov együttese jelenti. A megmérettetés pénteken 17 órakor kezdődik a Kemény Ferenc Sportcsarnokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában