Sakk

2024.02.20. 17:40

Az egri sakknagymester búcsút intett Amerikának

A Budapesten szeptemberben rendezendő 46. Sakkolimpia fókuszba helyezése azt is magával hozta Gledura Benjámin életében, hogy öt év múltán hazatért az Egyesült Államokból. A 24 esztendős egri nemzetközi nagymesternek sokat adott Amerika, de most már új célok vezérlik.

Bódi Csaba

Gledura Benjámin számára immár újra Európa jelenti a jövőt

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Az első évem nagyon gyorsan eltelt, mert a kiköltözés után rendkívül sok minden történt velem St. Louis-ban – válaszolta a szerkesztőségükben vendégül látott Gledura Benjámin. 

– Tekintve, hogy magántanulóként a középiskolás élményeknek híján voltam, az amerikai ösztöndíj ezek „pótlására” kiváló lehetőséget jelentett. Hat hónap múltán visszaszoktam a profi sakkozás jelentette elvárások teljesítéséhez, mert előtte a tanulás élvezett előnyt.

A Webster Egyetem hallgatójaként a sportnak köszönhetően a családi kasszát nem terhelte a diákélet, miközben a sakkozás is az első vonalban szerepelt Benjámin mindennapjaiban. Ezzel együtt, ha kizárólag a szakmai előmenetelt nézzük, akkor Európában előnyösebb lett volna maradnia, már csak az elvégzett edzésmunka miatt is. Bendzsi játékában az amerikai közeg és az attitűd miatt azonban változás következett be. 

– A magyar szemlélet a kevés kockázatvállalásra, a stabilitásra épül, míg az USA-ban a nyerő hozzáállás a jellemző. A játékstílusomra jó hatással volt mindez, viszont az eredményekben ez jól érzékelhető módon nem köszönt vissza – fejtegette Gledura Benjámin. 

A forgatókönyvíróként diplomát szerzett sakkozó jelenleg mesterképzésben vesz rész, kreatív írást tanul, ám május 1-jén hazatér. Sakkozás terén a nagy vízen túl nem igazán látja a jövőt, így aztán új fejezet nyílik az életében. Budapestre költözik, egyszerűsítve a válogatottbeli felkészülést a 2024-es év legfőbb sakkeseményére.

Gledura Benjámin 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Jó, hogy a magyar fővárosban bonyolítják le a sakkolimpiát, nagyobb figyelmet kap a sportág, és ez a válogatott játékosok támogatásában is megmutatkozik – emelte ki a 2633 Élő-ponttal rendelkező Gledura. – Nem lesz rossz csapatunk, és itt elég csak arra utalni, hogy várhatóan az első táblán a sportállampolgárságot kapott Szanan Szjugirov szerepel majd. 

Az orosz nemzetközi nagymester 2705-ös játékos, de a csapat további négy helyére pályázók is 2600 Élő-pontszám felettiek. Ha nagyon jól játszik mindenki, akkor az első hat hely valamelyikére is esélyesnek tartom a gárdát.

Gledura Benjámin az elmúlt hétvégén a nagykanizsai Tuxera NSK színeiben ült asztalhoz és remizett az általa jól ismert Prohászka Péterrel. A magyar Szuperliga 4. fordulójában rendezett mérkőzést egyébként az ajkaiak nyerték 5,5:4,5-re. A folytatásban előbb Bundesliga-meccs vár az egri sportolóra, korábbi csapatánál Frankfurtban lesz jelentése, majd pedig márciusban visszarepül az Egyesült Államokba és Texasban ül asztalhoz az egyetemi Final Four versenyen. 

A Gledura Benjaminnal készített videónk itt tekinthető meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában