Labdarúgás

2024.02.03. 17:09

Ilyen volt Heves vármegye egyetlen NB I.-es játékvezetőjének utolsó élvonalbeli mérkőzése

Farkas Ádám számára a Kisvárda–FTC mérkőzés élvonalbeli pályafutásának 214., egyben utolsó NB I.-es összecsapását jelentette. A 42 éves gyöngyösi sípmester a Várkerti Stadionban rendezett párharccal fejezte be bírói karrierjét. A búcsúmeccset magunk is „meglestük” Szabolcsban.

Bódi Csaba

Meccs utáni pillanatkép: Szert Balázs (balról), Farkas Ádám és Buzás Balázs

Forrás: Bódi Csaba/Heves Megyei Hírlap

Korábbi kollégaként (és Heves Vármegye JB elnökeként) Kelemen Attila, továbbá Varga Gábor, Hovanecz Máté és Bálint János; a család részéről  felesége, a FIFA-bíró Urbán Eszter, továbbá édesapja, és bátyja kísérte el Farkas Ádámot Kisvárdára. Az istenmezejei gyermekkori barátok közül hatan képviseltették magukat az összecsapáson, no meg a nagy drukker, Mészáros Dani bácsi. A búcsúmeccs a szokásos szertartás szerinti készülődéssel, ám – legbelül –  vélhetően attól fokozottabb izgalommal telt. A sípmester Buzás Balázs és az egri Szert Balázs társaságában a 15.00-ás kezdés előtt 30 perccel lépett a pályára és látott hozzá a játéktéren történő bemelegítéshez. Negyedóra múltán bekocogott a trió a klubépületbe, ahonnan már csak a csapatokat vezetve jött elő újra. A kezdő sípszó utáni első ítéletet kezezés miatt a 4. percben hozta meg Farkas Ádám. 

Farkas Ádám a meccs után került a középpontba, amit egyáltalán nem bánt 
Forrás: Bódi Csaba/Heves Megyei Hírlap

A 10. minutumban aztán Abu Fani vitatott egy bedobást, amiben a bírónak volt igaza. A 11. perc az első sárga lapot is kikényszerítette a sípmester zsebéből. A várdaiak egyik téli szerzeménye, a horvát Bernardo Matic kapott figyelmeztetést. A 21. percben két játékmegszakítás is történt ütközés miatti szabálytalankodást követően. Pesiccsel szemben nem voltak durvák a hazaiak, a szerb csatár mégis a földre huppant a 25. percben. A bíró tovább engedte a játékot, ahogy Nikolov Maiga elleni „veszélyes játéka” sem ért lapot. Abu Fani elkésett ütemű becsúszása viszont már cédulával járt. Pesics csak a szóbeli feddésben részesült a 36. percben, mert vitatott egy kirúgást. A 42. perc azonban már meghozta azt is, amire az FTC hívek a legjobban vártak. Abu Fani megszerezte a vezetést a vendégeknek (0–1). Az első félidő Pesics „százszázalékos” helyzetnek számító, ám kihagyot ziccerével, no meg összességében hiba nélküli bírákodással zárult. 

Tartalmas életút a 2003-as vizsgától

Az 1982. január 2-án Egerben született Farkas Ádám 2003-ban tett játékvezetői vizsgát. A Gyöngyösön élő sípmester 2007-ben került az országos keretbe, egy év múltán pedig az élvonalbeli sípmesterek közé minősítették. Első NB I.-es meccsét 2009-ben a MTK–Kaposvár összecsapás (2–1) jelentette, ahol asszisztensként Fehér Gyula és Kelemen Attila segítette a munkáját, negyedik bíróként pedig Varga László tevékenykedett. 2013-ban az első 12 hivatásos játékvezető egyike lett. Eddig 214 NB I.-es, 96 NB II.-es és 19 NB III.-as találkozót vezetett. Nemzetközi szinten 2010-ben a Napoli–Utrecht Európa-liga mérkőzésen asszisztensként, ám külföldön néhány héttel a nápolyi találkozó előtt az Oroszország–Lettország U21-es mérkőzésen debütált tartalék játékvezetőként. 2015-től 2023-ig volt a FIFA-keret tagja. A 2016-os franciaországi Eb-n három meccsen működött. Heves megyében 2007-ben, 2008-ban és 2015-ben kiérdemelte az Év Játékvezetője címet. Ötletgazdája a Focival a gyógyulásért jótékonysági tornának. Felesége Urbán Eszter FIFA-játékvezető. Gyermekeik: Luca (2015) és Lara (2019).

Az öltözőből – és a büféből – visszatérve a langymelegnek közel sem nevezhető időben gyorsan forróvá váltott a hangulat, amikor a várdaiak azonnal veszélyt teremtettek az FTC kapuja előtt. Újabb gól azonban nem született, ellenben egy lerántásáért megítélt szabadrúgás következhetett a 49. percben. Les miatt és egy ütközés okán a folytatásban már csak a 61. percben áll meg a játék, méghozzá középkezdés miatt, ami a Ferencváros második találatát jelentette. Loncar gólját VAR-vizsgálat követte, de nem történt kezezés a félpályánál, így érvényes gól született (0–2). Nem volt szükséges a videózásra a 65. percben, amikor szöglet után Mesanovic fejessel szépített (1–2). A 68. percben sérülés miatti ápolás adott okot Farkas Ádámnak arra, hogy beengedje a pályára a hazai masszőrt. A 69. percben Pesics növelte a vendégek előnyét (1–3), amit cserék sora követte mindkét oldalon. Tekintve, hogy a mérkőzés hajrájára a legfontosabb kérdések eldőltek, Fradi-fölény és minimális bírói közreműködés jellemezte a békés mederben zajlott utolsó húsz percet.

Farkas Ádám hiba nélkül vezette a mérkőzést úgy, hogy szinte észrevétlen maradt. Ez egy játékvezető esetében nem kis dicséret. Ráadásul nem annak okán járt a méltatás, hogy ez egyben a búcsút  jelentette számára: 2024. február 3-án, 16.54 perckor a Kisvárda–FTC NB I.-es mérkőzésen (1–3).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában