Sakk

2024.02.11. 20:42

Országosan az élmezőnyben a Heves/Nógrád Vármegyei Sakkszövetség

Az Agria Parkban rendezett 9. forduló mérkőzéseivel befejeződött a 2023/2024. évi Heves/Nógrád vármegyei sakkcsapat bajnokság. Az Egri Bolyky Bástya SE elnökével történt találkozás alkalmával azonban nemcsak az idei pontvadászat került szóba.

Bódi Csaba

A vármegyei csb utolsó versenynapjának is az Agria Park volt a helyszíne

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

A 2023/2024-es csapatbajnokságot a Kékesi SE II. Gyöngyös csapata nyerte 66,5 ponttal a Pétervására SE és a Hevesi SE előtt. A középmezőnyben szokatlanul szoros volt a küzdelem, a harmadik helyezett Hevest és a hatodik Egri Bolyky Bástya SE II. gárdáját mindössze három pont választotta el egymástól. A 49 ponttal negyedik Salgótarján SE szerezte meg a Nógrád vármegyei bajnoki címet, amely gárda tavaly az összetett versenyt nyerte.

– A bajnokság legkiemelkedőbb eredményét Bohati Tamás (Apc SE) érte az első táblán szerzett 8,5 ponttal. Jól teljesítő ifjúsági játékosként érdemes megemlíteni Szilágyi Dórát (Hatvan SK, 9/8,5 pont), továbbá Molnár Lídia Emília (Kékesi SE Gyöngyös), Koncz Regina (Andornaktálya SE), Molnár Dániel Zsolt, Németh Ádám (mindkettő Pétervására SE), Kovács Rebeka, Prepelita Kevin, Kovács Kolos Regő, Prokaj Dominik (mind Egri Bolyky Bástya SE) nevét – hangsúlyozta Vajda Albert.

Az Egri Bolyky Bástya SE elnöke aztán felidézte azt a tavaly őszi baráti találkozót, amelyet a vármegyei vezetők részvételével tartott a Magyar Sakkszövetség elnöke, Polyánszky Zoltán.

Barna Nándor vármegyei elnök (balról)  
Forrás:  Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Beszámoltunk a vármegyei sakkéletről, ki, milyen problémákkal, nehézségekkel küzd – említette Vajda Albert, aki a Heves/Nógrád Vármegyei Sakkszövetség elnökével együtt képviselte a rendezvényen szűkebb hazánkat. – Barna Nándorral arra a következtetésre jutottunk, hogy az elmúlt három-négy évet tekintve szervezés és a tevékenységek terén az országos élmezőnybe tartozunk.

Ennek egyik bizonyítékául szolgált a vasárnap véget ért Heves/Nógrád vármegyei csapatbajnokság, de idén volt már Tíz város a magyar sakkozásért elnevezésű rapid verseny Egerben 130 fővel; egynapos rapid versenyt szervezett Hatvan és Heréd is. Ezeken összesen több, mint 150-en ültek asztalhoz. Egyéniben és csapatban több mint 200 résztvevővel megrendezték a Heves Vármegyei Sakk Diákolimpiát az egri plázában. A most befejeződött csapatbajnokságon 160 sakkozó vett részt, közülük 42 ifjúsági korú. 

– Négy-öt évvel ezelőtt a legtöbb csapat ifi gondokkal küzdött, mostanra ez megoldottnak nevezhető, és a diákolimpiákon résztvevők közül még 30–40 gyerek bármikor igazolható. Újra fellendült a sakkoktatás Egerben, Gyöngyösön, Hatvanban, Hevesen, Heréden, Pétervásárán és újabban Apcon.

Ez következik

Február 18-án a 4. fordulóval folytatódik a Nemzeti Csapatbajnokság, majd február 22-én következik az „Egerért Most Sakkszimultán” az Agria Parkban. Március 21-én a Vármegyeháza dísztermében kerül sor az Egri városi nyílt villámbajnokságra, március 23-án Gyöngyösön a Tíz város a magyar sakkozásért rapidversenyre, április 27-én pedig szintén a Mátraalján a Bódi Tamás-emlékverseny kínál megméretést.

t

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában