EKKE

2024.03.06. 18:44

A sportolóknak is új élmény volt a csörgőlabda

Vicces pillanatok is tarkították az I. EKKE Csörgőlabda Kupát, amelyen nyolc csapat vett részt. Hétvégén magyar kupameccseknek és bajnokiknak is otthont ad Eger.

Tóth Balázs

Csörgőlabda Kupát rendezett az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Sporttudományi Intézete, a Hallgatói Támogató és Szolgáltató Központ (HTSZK), valamint a Vakok és Gyengénlátók Sport Egyesülete (VGYSE). Szép gólok, vicces hibák és kellemetlen labdapattanások is tarkították az eseményt, de élményekkel gazdagodtak a résztvevők és a látó közönség is.

csörgőlabda, EKKE
A sportolóknak is új élmény volt a csörgőlabda
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Bertyák Bence, a HTSZK esélyegyenlőségi referense elmondta, a kupa ötlete a tavalyi MEFOB-on fogalmazódott meg bennük, amikor a második helyen végeztek.

- Hazafelé úton azon gondolkodtunk, az egyetemen is lehetne bajnokság, ahol a hallgatók, dolgozók megtapasztalhatják, milyen látássérültként sportolni, mozogni a térben, s milyen az, amikor más érzékszerveikre hagyatkoznak kétszer tíz percben a pályán. Egy olyan labdát kell kivédeni, ami láthatatlan, csak a csörgése alapján mérik föl, honnan érkezik. Ezenkívül a kupa az egyetem érzékenyítő céljait is szolgálja – mesélte Bertyák Bence.

Csörgőlabda, parasport

Hozzátette, a csörgőlabda a parasport napokon is rendszeresen szerepel a programban, az egyetemi tananyagban azonban nem. A VGYSE és az egyetem hosszú távú együttműködést szeretne, amelynek célja, hogy a tanító- és tanárképzésben, edzőképzésben megjelenjen az integrálható, inkluzív sport, s ezt a tudást az edzők hasznosítani tudnák a testnevelés órákon.

Bertyák Bence az I. EKKE Csörgőlabda Kupáról elmondta, nyolc csapat vett részt rajta két csoportban, majd a körmérkőzések után keresztjátékkal döntötték el a helyezéseket. 40-50 játékost mozgattak meg a programmal, az időkorlát miatt pedig több csapat nevezését is vissza kellett utasítaniuk. 

- Ez egy pilot programban jó létszám, dolgozói, hallgatói csapatok is voltak, ebből tanulva még nagyobb létszámmal, beleadással szervezhetjük meg a következőt. Egy-két év kell, hogy gyökeret verjen a sportág és olyan bajnokságot szervezhessünk, mint a kidobós. Szeretnénk akár városi bajnokságra is bővíteni a dolgot, más civil szervezetekkel együtt – mondta az esélyegyenlőségi referens, aki maga is igazolt csörgőlabdázó.

Mező Balázs, a Nagyothallók csapatban vett részt a kupán, s elárulta, társaival együtt más sportágakat űznek, kézilabdáznak, vízilabdáznak, illetve röplabdáznak.

- Jó új élményeket szerezni más sportokban, főleg olyanban, ami más érzékelést kíván, a hallást, a tapintást. Nagyon élveztem, nagyon fura érzés csak a hallásra utalva játszani, nem látni semmit. Kicsit félelmetes is volt, ha úgy találnak el, nem kellemes érzés, de élveztem – mondta Mező Balázs, akire a csörgőlabdázás után még kézimeccs is várt.

- Teljesen más kézilabdázni, ott térben kell látni, mindenféle térbeli dolgokat tapasztalni. A csörgőlabdában nem dobás, hanem gurítás van, s különféle szabályokat kell betartani. A csapattársaimmal edzői szakon vagyunk, a csörgőlabda nincs benne a tananyagban, inkább a fogyatékkal élők sportja szerepelnek a szakunkon, a kézilabda tantervben sincs benne – fejtette ki Mező Balázs.

Hétvégén kupameccsek és bajnokik Egerben
A VGYSE részt vesz a magyar bajnokságban is, idén új csapatfelállásban szerepelnek és az őszi szezontól sikerült edzőt is igazolniuk, amire nagy szükségük volt. Jelenleg szűkösek az edzési lehetőségek, heti egy gyakorlás van, hiszen telítettek az egri tornatermek. Ezen a hétvégén a Kemény Ferenc Sportcsarnok ad otthont a csörgőlabda Magyar Kupának, illetve a bajnoki fordulónak, a kupát szombaton, a bajnoki összecsapásokat vasárnap rendezik, az egriek a bajnokságban szerepelnek. Az egyetem és a VGYSE idén szeretné a csörgőlabda MEFOB döntőjét is Egerbe hozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában