választás

2019.09.16. 14:00

Heves megyében van, ahol nyolc jelölt is akad polgármesternek

Heves megye 121 településén 336 polgármester­jelöltet vettek nyilvántartásba a ­helyi választási bizottságok.

Molnár Helga

A sorsolás után egy hónap, és eldönthetjük, kik vezessék településünket újabb öt évig Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

Idén október 13-án, vasárnap két választásra kerül sor. A köztársasági elnök erre a napra tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek immár ötévente esedékes általános választását. A Nemzeti Választási Bizottság pedig ennek megfelelően ugyanerre a napra kitűzte a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását. Összeszedtünk néhány információt, ami szűkebb hazánkat érinti.

Bélapátfalván hárman indulnak a polgármesteri címért. Baranyi Péter, akit a Fiatal Romák Országos Szövetsége jelölt, mellette próbálkoznak függetlenként, Ferencz Péter és Sas Béla. A képviselői helyekért 11-en méretik meg magukat, a hat legtöbb szavazatot kapó lehet tagja a következő testületnek.

Egerben öten indulnak a polgármesterségért: Bódás Bianka függetlenként, Habis László a Fidesz–KDNP, Mirkóczki Ádám az Egységben a Városért Egyesület, dr. Pócs Alfréd az Egri Városvédők Egyesülete színeiben és Somodi Sándor ugyancsak függetlenként. Ötven jelölt van a 12 egyéni választókörzetben, kompenzációs listája a Mi Hazánk Mozgalomnak, a Fidesz–KDNP-nek, az Egységben a Városért Egyesületnek és az Egri Városvédők Egyesületének van.

Füzesabonyban két polgármesterjelölt közül lehet választani. Gál Ilonát az Összefogás Füzesabonyért Egyesület, míg Nagy Csabát a Fidesz–KDNP indítja. Az egyéni listás szavazólap hosszú lesz, ugyanis 23-an szerepelnek rajta, ám közülük csak nyolcan kerülhetnek a döntéshozók közé.

Gyöngyösön a szavazásra jogosultak három polgármesterjelölt közül választhatnak. Hiesz Györgyöt a DK, Momentum, MSZP hármas, Kévés Tamást a Jobbik, míg Klausmann Viktort a Városom, szeretlek Egyesület–Fidesz–KDNP támogatja. Egyéni képviselőként 30-an kérték nyilvántartásba vételüket, a kompenzációs listán a VAGY Egyesület, a DK–Jobbik–Momentum–MSZP, a Városom, szeretlek Egyesület–Fidesz–KDNP jelöltjei állnak.

Gyöngyöspatán két polgármesterjelölt – a független Fáczánné Czéh Kinga és a Fidesz–KDNP-s Hevér Lászlóné –, illetve 25 képviselőjelölt küzd a szavazatokért, ám közülük csak egy, illetve hat maradhat.

Hatvanban hárman szeretnének a város első emberei lenni. Gál Erzsébetet a kormányzó pártok, Palik Józsefnét az Együtt Hatvanért Egyesület indítja, míg Horváth Richárd függetlenként küzd. A nyolc választókerületben 36 jelölt indul, kompenzációs listája az Együtt Hatvanért Egyesületnek, a Hatvani Városvédő Egyesületnek, a Fidesz–KDNP-nek s a Nagygombosért Polgári Egyesületnek van.

Hevesen két polgármesterjelöltre voksolhatnak, Sallai Gábor független, Sveiczer Sándor a Fidesz–KDNP által támogatott. A nyolc egyéni körzetben 25 jelölt van, listát a Jobbik és a Fidesz–KDNP állított.

Kisköre polgármesteri székéért a jelenlegi városvezető, a Fidesz–KDNP-s Magyar Csilla mellett még hárman – Győri Zsolt Miklós, Németh Mihályné és Szén József független jelöltek – indulnak. A hat képviselői helyért 16-an versengenek.

Lőrinciben három független polgármesterjelölt van, Bera Péter, Vallus Zoltán és Víg Zoltán. A nyolctagú testületbe viszont 22-en szeretnének bejutni.

Pétervásárán Eged Istvánnak, a jelenlegi Fidesz–KDNP-s vezetőnek Bocsi Krisztián független jelölt lesz az ellenfele. A testületi helyekért 11-en vágnak neki a voksoláson.

A sorsolás után egy hónap, és eldönthetjük, kik vezessék településünket újabb öt évig Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Verpeléten öten is úgy döntöttek, elindulnak a vezető pozícióért. Farkas Sándor a kormányzó pártok, Varga János a DK színeiben méreti meg magát, hárman pedig – Hadobás Zsolt, Lólé László, Prokai Tibor – függetlenek. A hat testületi helyre ezúttal 14-en pályáznak.

Akad néhány érdekesség is, már ami a polgármester- és képviselőjelöltek számát illeti. Erdőtelken, Feldebrőn, Horton, Petőfibányán, Tarnaörsön, Tarnaszentmiklóson öt ember is pályázik a vezető szerepre. Halmajugrán is nagy a tolongás, ott ugyanis hatan határoztak úgy, hogy indulnak a polgármesteri székért, emellett 42-en szeretnének bejutni a hattagú képviselő-testületbe. Hét polgármesterjelölt van Egerbocson, Szajlán és Terpesen is. Az abszolút rekorder viszont Tarnabod, itt nyolcan indulnak a polgármesterségért és 24-en a képviselőségért.

Néhány különlegesség Hevesből

Vannak olyan települések is szűkebb hazánkban, ahol az idei önkormányzati választás előtt igazán nagy az egyetértés az ott élők között.

Huszonegy olyan Heves megyei helyszínről tudunk, ahol kihívó nélkül, egyedüli jelölt jelentkezik polgármesternek, de például Balatonban vagy Kerekharaszton a helyi képviselőjelöltekből sincs sok, mindkét településen heten szeretnének a hat döntéshozó szék egyikébe ülni. Nagytályán az egy polgármesterjelölt mellé öten jelentkeznek a képviselő-testületbe, itt négy hely kiadó.

További érdekesség, hogy létezik három olyan település megyénkben, ahol 1990 óta ugyanaz a személy a polgármester. Holló Henrik Parádsasváron, Pelle Sándor Detken, míg Varga Sándorné Mónosbélben dolgozik immár 29 éve. Mind a hárman függetlenként szeretnék folytatni a közel három évtizede megkezdett munkájukat.

A megyei listák

Megyei listát a Fidesz–KDNP, a DK–Jobbik–MSZP-Momentum–Mindenki Magyarországa, az ­Erdőtelki Kulturális Egyesület s a Mi Hazánk Mozgalom ­állított. A ­Fidesz–KDNP élén dr. ­Juhász Attila Simon áll, a DK–Jobbik–MSZP–Momentum-Mindenki Magyarországánál az első Hegedűs János József, az Erdőtelki Kulturális Egyesület listájának élén Kiss Jenő, a Mi Hazánkénak Juhász Szilárd áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!