választások után

2019.10.21. 11:30

Eger közelében öt új polgármestert választottak

Az október 13-i önkormányzati választások után néhány településen új polgármesterre adták voksukat a választópolgárok.

Molnár Helga

A szavazók döntöttek, több településen is a változásra voksoltak október 13-án

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Vasárnap helyhatósági választásokat tartottak. A szavazatok megszámlálása után kiderült, az egri térségben hat új polgármester kezdi el ötéves ciklusát. A megyeszékhelyen a 13 éve regnáló Habis Lászlót váltotta az Egységben a Városért Egyesület színeiben induló Mirkóczki Ádám. Győzelme után úgy fogalmazott, a béke helyreállítását tartja legfontosabb feladatának, és a helyiekkel együtt tervezi vezetni a hevesi megyeszékhelyt. Jelezte, polgármesterként a legsürgetőbb lépésnek tekinti azoknak a helyi jogszabályoknak a módosítását, amelyek eddig nem tették lehetővé, hogy a fontos ügyekbe a lakosság beleszólhasson. Az egri közgyűlés is jelentősen átalakult. Az Egységben a Városért Egyesület kilenc képviselőt, Császár Zoltánt, Komlósi Csabát, Sós Tamást, Farkas Attilát, Berecz Mátyást, Keresztes Zoltánt, Mirkóczki Zitát, Minczér Gábort és Földvári Győzőt delegál a grémiumba, a Fidesz–KDNP színeiben Kovács-Csatlós Tamás, Juhász Ádám, Oroján Sándor, Bódi Zsolt, Martonné Adler Ildikó és Orosz Ibolya, a Mi Hazánkéban dr. Pápai Ákos, az egri Városvédők Egyesületében pedig dr. Pócs Alfréd ül a döntéshozók közé.

Andornaktályán is váltás történt, a korábbi polgármester Vámosi László a szavazatok 46,54, míg a győztes Bar­czi Zsolt 53,46 százalékát kapta. Az új vezető a következőképp nyilatkozott lapunknak.

A szavazók döntöttek, több településen is a változásra voksoltak október 13-án
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Független, tősgyökeres andornaktályaiként sikerült megnyernem az idei polgármester-választást. Úgy látom, hogy – a nagyobb arányban független képviselőkből álló – olyan testület áll fel, amelynek tagjai képesek lesznek egészséges kompromisszumokat megtalálva dolgozni településünkért. Arra fogok törekedni, hogy a testületi döntéshozatalok, határozatok a józan ész, a realitás és a megvalósíthatóság szellemében szülessenek, s hogy az önkormányzati munkafolyamatok minden lakos számára átláthatóak legyenek. Mindenképp fontosnak tartom, hogy az eddig működő civil szervezeteket, összefogásokat az önkormányzat továbbra is támogassa. Mindent elkövetünk, hogy a működésükhöz a szükséges segítséget megadjuk – részletezte.

Felsőtárkányban a korábbi polgármester, dr. Juhász ­Attila Simon várhatóan a megyei közgyűlés elnöke lesz, így az egyetlen ott induló, Szántósi Rafael vezeti tovább a települést.

– Az elmúlt kilenc évben a pénzügyi bizottságot irányítottam, így jól ismerem a felsőtárkányi fejlesztéseket – mondta.

Hozzátette, a legnagyobb beruházás a 480 millió forint értékű iparfejlesztés, ezt kívánják befejezni. Szavai szerint fontos feladataik vannak a Magyar falu programon belül, úgymint a Rákóczi út problémáinak megoldása, s az óvoda tornaszobával való ellátása, illetve a megújuló energiák kihasználása.

Maradt a Fidesz–KDNP-s fölény

A Heves Megyei Közgyűlésben a kormányzó pártok jelöltjei kapták a legtöbb szavazatot, azaz kilenc mandátumot szereztek a helyhatósági választáson. A megyei grémium elnöke várhatóan a Fidesz–KDNP listavezetője, dr. Juhász Attila Simon lesz, a korábbi felsőtárkányi polgármester, aki megköszönte a voksolók bizalmát, felhatalmazását. A fennmaradó hat helyre az ­ellenzéki koalíció színeiben indulók jutottak be, azaz Hegedűs János József, Dudás Róbert, dr. Végh Attila, Kárpáti István, Varga János, valamint Faragó Tamás.

Noszvajon Szabó Péter nyert, a szavazatok 56,34 százalékát kapta. Lapunk őt is megkereste, kérve, hogy vázolja öt év legfontosabb terveit.

– A 2016 óta folytatott népességpolitikánk elérte célját. Ennek köszönhetően 21 lakossági telket értékesítettünk, s csaknem száz ház cserélt gazdát. Szükségessé vált az óvodai kapacitásnövelés és bölcsőde létrehozása is. Ez az elkövetkező évek sürgető feladata – hangsúlyozta. Folyamatosan fejlesztik majd az úthálózatot és a turizmust is.

Novajon Demkó Gábor a Fidesz–KDNP színeiben indult, és 88,09 százalékkal győzött.

– Legfontosabb feladatomnak tartom a helyi közösség szervezését. Az árvízvédelem érdekében meg kell építeni a gátat. Kiemelten fontos a Novajt és Mezőkövesdet, illetve Novajt és Ostorost összekötő főútvonal helyreállítása. A köztemető rendbetételére és a katolikus templom feljáratnak megújításra is figyelmet fordítok – közölte.

Tarnaszentmárián Flesch Gabriella kilencven érvényes voksot, míg ellenfele, Majoros Gyula 56-ot kapott. Kérdésünkre előbbi elmondta, rengeteg ötletük van a kis község fejlődéséhez, úgymint a szennyvíz- és az úthálózat kiépítése, felújítása, de fontos számára a kulturális élet fellendítése is.

Újrázó faluvezetők a térségben

Többen, a választóknak köszönhetően, nem hagyják abba a polgármesteri munkájukat. Demjénben Fodor Géza a helybeliek voksai alapján elkezdheti a harmadik ciklusát. Így van ezzel két másik kollégája is, Egerbaktán Varga ­Tibor, Egerszóláton Verebélyi György kapott bizalmat öt évre. Négy településen a második öt évét indíthatja a 2014-ben megválasztott vezető. Egerszalókon Varga István, Makláron Hanuszik Csaba, Nagytályán Orosz József, Szarvaskőben Szabóné Balla Marianna láthat hozzá a feladatoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!