felsőtárkány

2017.08.06. 15:40

Rétesnap: tizenegy mázsa tölteléket használtak fel

A helyben készült hagyományos felsőtárkányi sós-, túrós rétes és más ízesítésű süteményeken túl gazdag programok, közöttük a népi hagyományokat őrző tánccsoportok fellépése, színesítették a kétnapos fesztivált.

S. S.

Öt mázsa túró, hat mázsa alma. Csupán két adat arról, hogy mennyire sok anyagot használtak fel a sütéshez a felsőtárkányi rétesnapokon szombaton és vasárnap. Újításnak is örülhettek a résztvevők, hiszen közel százéves katonai tábori kemencében sült a rétesek egy része. A tóparti rendezvényen a helyben készült hagyományos felsőtárkányi sós-, túrós rétes és más ízesítésű süteményeken túl gazdag programok, közöttük a népi hagyományokat őrző tánccsoportok fellépése, színesítették a kétnapos fesztivált.

 

Lapunk is eltért a hagyományos tudósítói módszertől, amikor nemcsak a legnagyobb forgatagban, hanem a kora reggeli órákban is látogatást tett a helyszínen. Akkor, amikor még csak a tárkányi asszonyok, voltak vagy negyvenen, a legkülönfélébb korosztályból nyújtották a rétest vidáman a hatalmas sátorban. Később persze, beindult a nagyüzem. Amit sütöttek, mind el is fogyott. Nem mellékesen: olyan ismert művészek szórakoztatták a közönséget az augusztusi kánikulában, mint Ihos József, vagy Péter Szabó Szilvia, aki vasárnap 17 órától ad akusztikus koncertet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában