Kék hírek, bulvár

2011.08.12. 05:24

A drogmaffia állhat a rejtélyes eltűnés hátterében

Kábítószer-terjesztők némíthatták el 11 éve az egri Kiss Gábort. Ez a feltételezés az egyik új fejlemény a 2000-ben eltűnt, majd a Dunában holtan megtalált fiú ügyében.

Szalay Zoltán

Az akkor 17 éves Kiss Gábor 2000. november 11-én, szombaton este ment el szülei egri lakásából szórakozni. Többé nem tért haza. Szülei már másnap, vasárnap reggeltől kérték felkutatásához a rendőrség segítségét – hiába.

Az anya, Kiss Gyuláné az idei nyár elején újabb információkkal kereste meg a Heves Megyei Hírlap szerkesztőségét.

– Kíváncsi vagyok arra, mi lehet az oka annak, hogy Eger ösztöndíjasának ügyét ilyen mostohán kezeli a helyi rendőrség? – tette fel elöljáróban a kérdést, majd ekképpen folytatta: – A korábbi országos rendőrfőkapitány azt ígérte, felülvizsgálják a fiaméhoz hasonló rejtélyes haláleseteket. Az ügyvédünk minden iratot elküldött a Heves megyei főkapitányságra, ahonnan csak jóval később válaszoltak, miszerint a dokumentumokat továbbították a Fejér megyeieknek, hiszen ők vizsgálódnak. Meg is kerestek közülük ketten a múlt nyáron bennünket, és ügyvédünk jelenlétében alaposan átbeszéltük az esetet. Elmondták, jártak Egerbaktán is, ahol egy tanú szerint 2000. november 13-án, hétfőn reggel 7–8 óra között az úttesten ballagott a házuk előtt Eger felől Gábor, aki hátra-hátra tekintgetett. Kábítószer hatása alatt lehetett.

Hirtelen egy Lada utasai megállították, durva szavak kíséretében betuszkolták a kocsiba, és elrobogtak vele. A fehérváriak úgy vélik, a tanú jól láthatta a történteket. Az egri rendőrség viszont nem fogadta el a vallomását, mondván, tereptárgyak zavarták a kilátást. A Fejérből érkezett nyomozók meg akarták hallgatni Gábor barátját is, akivel eltűnése estéjén ment szórakozni, ő azonban nem válaszolt a megkeresésükre.

A legérdekesebb hír az volt az igazságot ma is rendületlenül kereső asszony számára, amit egy fegyintézeti dolgozó mondott neki telefonba.
– Arról beszélt – folytatta Kiss Gyuláné –, hogy őt nagyon megrázta a fiunk esete, ezért segíteni próbál. Gábor fényképeit osztogatta, ami után fenyegető hívást kapott. Közölték vele, ha meg akarja élni a nyugdíjas éveit, akkor szálljon ki az egri fiú ügyéből! Később azt is elmondta nekem, hogy felkereste őt egy korábbi fogvatartottja, aki kifejtette: Gábort kábítószer-terjesztő hálózatba akarták beszervezni, a barátja már benne volt. A dunaújvárosi drogmaffia Eger környéki megbízottjai vitték el. El kellett némítaniuk a fiamat, mert megismerte a hálózatukat, és nem kockáztathatták meg, hogy valakinek elpofázza. A mesélő férfi arra is kitért, hogy a kábítós csapat tagja volt a többszörösen börtönviselt bátyja is.

Gábor édesanyja a hallottakról tájékoztatta a Fejér megyei rendőröket. Ők meg is keresték az egykori fegyőrt, aki viszont nem árulta el az őt informáló személy nevét...

Az édesanya nem adja fel, folytatja harcát, hogy kiderüljön, miért kellett meghalnia ily fiatalon a fiának. Újdonság, hogy a család is egymillió forint díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek. Az egri önkormányzat – ahogy Kiss Gyulánénak dr. Kovács Luca jegyző megerősítette idén májusban – fenntartja az egymillió forintos díjkitűzést az ügyben érdemi információt szolgáltató személynek.

Az ifjú eltűnésének okáról számos változat született, például hogy öngyilkos lett, elmenekült otthonról, de egyik szál se vezetett nyomra. Édesanyjának meggyőződése, hogy azért nem, mert a Heves megyei hatóság nem kezelte megfelelően, eléggé komolyan az esetet.
Gábor holttestét 2001. május 23-án a Dunából emelték ki Adonynál. Ettől kezdve a Fejér megyei bűnüldözők nyomoztak az ügyben, miután országgyűlési képviselői közbenjárásra az ottani főügyészség emberölés miatt rendelte el büntetőeljárás elindítását. A procedúra azzal zárult, hogy nincs bizonyíték gyilkosságra. Lassan 11 év telik el, de még mindig rejtély a fiú halála.

A lap megkeresésére a Fejér megyei rendőrség azt válaszolta: még mindig nincs a birtokukban olyan konkrét információ, ami megalapozná az emberölés miatt már megszüntetett nyomozás újraindítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!