Hírek

2004.11.06. 08:32

Arafatot megmérgezték?

Tizenhárom palesztin szervezet küldöttei ültek asztalhoz Gázában azon a találkozón, amelyet Jasszer Arafat halálának eshetősége miatt hívtak össze.

BAMA

A palesztin elnök nem jelölte ki utódját, és a jelek szerint az átmeneti időszakban testület irányítja majd a palesztin hatóságot. Feltehetően Ahmed Korei miniszterelnök és Mahmúd Abbász, a Palesztin Felszabadítási Szervezet második számú vezetője látja el a feladatokat.

Már az elmúlt napokban is Korei irányította a napi kormányzást, míg Abbász kezelte a diplomáciai kérdéseket. A palesztin belbiztonság aggasztó: az utóbbi napokban rivális fegyveres csoportok tűztek össze a gázai utcákon, míg a zavaros hatalmi helyzetben belbiztonsági vezetők is egymásnak estek a posztok reményében.

„A cionista kormányzat megmérgezte Arafat elnököt” – hangoztatta Gáza egyik legnagyobb mecsetében Ibráhim Medeiresz imám. Sok ezer hívő előtt mondott beszédében a pap nem indokolta meg állítását, csak annyit mondott: Izrael félre akarja tolni az útból Arafatot. Az imám szerint a palesztin jövő bizonytalanná vált, ezért nemzeti összefogásra van szükség. A jeruzsálemi Templom téren csaknem százezer muzulmán hívő gyűlt össze.

Izrael megengedné a palesztinoknak, hogy a Gázai övezetben temessék el Jasszer Arafat palesztin elnököt, de nem Jeruzsálemben. Az izraeli hadsereg közben megerősítette a palesztin területek zárlatát. Ötvenévesnél fiatalabb palesztin férfi még engedély birtokában sem léphet be izraeli területekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!