Hírek

2004.11.18. 05:52

Bezárhatják a Füvészkertet

Tiltakozó akciót szerveztek mára a budapesti Füvészkert dolgozói. A parkot üzemeltető ELTE szerint ugyanis nincs pénz a további üzemeltetésre.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Isépy Tamás
[/caption]Veszélybe került a fővárosi Füvészkert fennmaradása az
Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) pénzügyi helyzete
miatt. Az egyetemi tanács októberi ülésén gazdaságtalanul üzemeltethető intézménynek nyilvánították és elrendelték hasznosíthatóságának felülvizsgálatát.

A park vezetése aláírásgyűjtésbe kezdett, és tiltakozó akciót szervezett mára a kert bejáratához.
Az 1771-ben alapított Füvészkert hatezer növényfajt őriz, közülük több veszélyeztetett. A múzeumként is szolgáló 3,5 hektáros parkot nem csak az ELTE biológushallgatói látogatják. Általános és középiskolás diákok is szívesen ismerkednek itt a változatos növényvilággal.

– Ha az ELTE csökkenti támogatását, előbb-utóbb bezárhatjuk a kapukat – mondja Isépy Tamás (62), a park vezetője. A Füvészkert hatvanmillió forintjába kerül évente az egyetemnek.

Az összeg épp az üzemeltetésre elég. A park épületeinek állapota jelentősen romlott az elmúlt évek alatt. Felújításuk elkerülhetetlen. Az itt található Festetics-vadászkastély lassan életveszélyes állapotba kerül.
– Egyedül nem tudjuk fenntartani a Füvészkertet – mondja Klinghammer István, az ELTE rektora. Több minisztériumtól is kértek már segítséget, mindhiába.

A Füvészkert megmentését szorgalmazó petíció itt írható alá!

Fiúk a Pál utcából

A Füvészkert pálmaháza bújtatta Bokát és Nemecseket Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című ifjúsági regényében. A könyvben még a park eredeti állapotának leírása szerepel, amely a történet idején háromszor ekkora volt. Bejárati kapuja a mai Klinikák metrómegállónál nyílt, területén egy tó is volt.

a további üzemeltetésre. Kiss Gergely -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!