Hírek

2004.11.05. 06:59

Csapataink harcban álltak

Az 1956-os forradalom húszezer sérültje közül tízezer budapesti, és egyben harminc év alatti munkás volt.

Izing Antal

Negyvennyolc évvel ezelőtt ez a nap hétfőre esett. Vasárnap hajnalban Forgószél hadművelet néven indult meg a szovjet páncélosok támadása Budapest ellen. A magyar honvédség nem fejtett ki ellenállást. Maléter főparancsnok fogságban volt. Nem ad(hat)ott ki parancsot. A páncélosok gyorsan végigrobogtak Pesten. Vasárnap reggel nyolcra érték el a Kossuth teret. A Parlamentből csak egy vezető politikus nem menekült el. (Bibó Istvánnak hívták.)

Nagy Imre miniszterelnök megindító mondata: „Csapataink harcban állnak!” reggel 8 óra 7 perckor hangzott el. Ez a mondat csakis azért fedhette a valóságot, mert a felkelők hétfőn sem tették le a fegyvert. Dacból, büszkeségből. Hétfőn sem. Negyvenkilenc éve ezen a napon esett el a forradalom egyik fellegvárának számító Kilián-laktanya. 1956. október 23-a és 1957 januárja között elesett kétezerötszáz felkelő 44 százaléka 25 éven aluli fiatalember volt. Kétezerötszázból kétezer budapesti. Másfél ezer munkás. Ők voltak a csapataink. Akik harcban álltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!