Hírek

2004.11.22. 01:04

Elfújja a szél, elmossa a víz

DUNAI IMRE

A települések még most is nyalogatják sebeiket. A károkat felmérve vetélkedhetnek abban, hogy csak szélvész vagy netán orkánnak számító vihar tombolt náluk. Viszonylag olcsón megúsztuk, emiatt hajlamosak vagyunk megint bagatellizálni, hogy újabb figyelmeztető égi jelet kaptunk arra, benne járunk a globális felmelegedésben. Nem habókos Kasszandra, hanem a Meteorológiai Világszervezet Éghajlatváltozási Kormányközi Csoportja nyilatkozott, civilizációnk esélye rosszabbodott az ezredforduló után.

Az újabb számítások szerint jóval nagyobb mértékben nőhet a Föld légkörének hőmérséklete 2100-ig, mint ahogy korábban kalkulálták. A világóceán vízszintje akár 95 centiméterrel is emelkedhet. A globális felmelegedés okozta éghajlati kilengések, a szokatlan és katasztrofális időjárási jelenségek is gyakoribbá válnak. A folyamat beindulásának épp ez a legfőbb tünete. A helyzet odáig fajul, hogy az emberiség kerül végveszélybe, főleg, ha nem sikerül kitalálni alkalmazkodási stratégiákat, módszereket. Ehhez képest galaktikus Pató Pál úrként pipázik ráérősen az ember. Majd később. Előbb még a soron következő választást, népszavazást, békerendezést és egyéb öldöklést vagy éppen a gazdasági globalizációt kell megnyerni. Utána esetleg foglalkozunk azzal is, hogy elfújja-e az egész kócerájt a szél, elmossa-e a vízár vagy megsüti-e a nap néhány évtized múlva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!