Hírek

2004.11.06. 08:31

Gyorsítani akar az unió

Novemberben eldőlhet az újonnan jelölt uniós biztosok, köztük Kovács László sorsa. A brüsszeli csúcsértekezleten megerősítették, hogy növelni kell az EU versenyképességét.

Cs. E.

Az EU-tagországok brüsszeli állam- és kormányfői értekezlete tegnap folytatta a csütörtök este megkezdett tanácskozást.

A megvitatott témák köre bővült: az unió versenyképességének javítása, a menekültügy és az iraki rendezés mellett a véleménycseréken szó volt az elnökválasztás utáni Amerika-politikáról, továbbá a Közel-Keletről. Egyeztetést folytattak a csúcs résztvevői az unió további bővítéséről, így mindenekelőtt a Törökország felvételével kapcsolatos új javaslatokról is. Téma volt a csúcsértekezleten az uniós tagországok lakosságának jobb tájékoztatása is. Ez különösen fontos, mert a tagállamok majd felében népszavazást terveznek a szerződésről. Több EU-tag néhány hónapon belül le kívánja zárni a kérdést, és számos országban – köztük Magyarországon – fel sem vetődött a teljes lakosság megkérdezése.

Támogatólag nyilatkoztak az Európai Parlament nagy frakcióinak vezetői az Európai Bizottság új testületéről, de véleményük még változhat az újonnan jelöltek meghallgatása után. José Barroso csütörtökön jelentette be új csapatát, amelyben három  poszton történt változás: az igazságügyet és jogot az olasz Franco Frattini kapta a távozó Buttiglione helyett, az adó- és vámügy az ugyancsak leváltott, lett Ingrida Udre helyett Kovács László felelősségi körébe került, míg Kovács eredeti megbízatását, az energiaügyeket az új lett jelölt, Andris Pielbags kapta meg. Az Európai Parlamentnek (EP) még határoznia kell a bizottsági meghallgatások menetéről és a szavazás tervezett időpontjáról. Egy dán képviselő közölte: megállapodás született, hogy a szavazásra november 18-án kerül sor.

Irakba látogat a miniszterelnök

Gyurcsány Ferenc Brüsszelben megbeszélést folytatott Ijád Allávi iraki ideiglenes kormányfővel. Tájékoztatta arról a kormányzati kezdeményezésről, hogy jövő év március 31-ig kivonják az országból az ott állomásozó magyar alakulatot. A kormányfő közölte: akármilyen döntés szülessen is ebben az ügyben, még karácsony előtt kilátogat Irakba a magyar alakulat katonáihoz. Útjára elkíséri Juhász Ferenc honvédelmi miniszter is.Az időpont egyeztetése folyamatban van.

Közös menekültügyi eljárás

Az állam- és kormányfők úgy döntöttek, hogy a huszonöt tagországban egységesítik a menekültügyi kérelmek és eljárások rendszerét. Jövőre távlati tervet dolgoznak ki a legális bevándorlás lehetőségének szélesítéséről, hogy visszaszorítsák a törvénytelen belépéseket. Az évtized végére tervezi az EU a közös menekültügyi ügynökség létrehozását. Nem határoztak azonban az európai határőrizeti ügynökség székhelyéről, amire Budapest is jelentkezett. További jelölt még Varsó is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!