Hírek

2004.11.04. 06:18

Gyurcsány ügyesen csomagol

Adóvita - Győzött a tőke, enyhén megtört a miniszterelnök lendülete, a parlament leszavazta, hogy a tőzsdei árfolyam nyereségét megsarcolja a költségvetés.

Stépán Balázs

Látszólag meghátrálni kényszerült a miniszterelnök. A Medgyessyékre aggatott bankárkormány címkétől mindenképpen szabadulni akar.
Adózzanak a bankok, meg a tőzsdén lekötött spekulációs forintok – adta ki a jelszót a kormányfő. Az SZDSZ rögtön ellenkezett: a tőzsdét hagyjuk békén. A Fidesz nehezebb helyzetbe került. Korábban fölháborodott azon, hogy a munkajövedelem minden forintja után fizetünk, míg aki spekulál, az egész nyereségét zsebre rakhatja. Most föladta elvét, hiszen így kurtítani tudja a költségvetést. Legyen Gyurcsány gondja, honnan pótolja az elveszett forintokat, melyik minisztériumától mennyit vesz el. Nem mellékes politikai haszna az ellenzéknek, hogy kolaíciós feszültséget teremt, ha az SZDSZ-es tárcák zsebébe nyúlkál a miniszterelnök.

Gyurcsány praktikus taktikus. Mindenki jól járt. A tőzsdéző nem fizet. A miniszterelnököt se kívülről, se párton belülről nem lehet támadni. Az SZDSZ elérte amit akart, nem kell szembesülnie beváltatlan ígérettel. A miniszterelnök elmondhatja, hogy megpróbálta teljesíteni ígéretét, a parlament buktatta meg az ötletet. Abban is biztos lehet, hogy a költségvetés egészét megszavazza az SZDSZ, nincs miért elutasítania. Gyurcsány ügyesen csomagol. Hozott is ajándékot, meg nem is, adott is, meg nem is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!