Hírek

2004.11.15. 06:18

Másodhegedűs a Közel-Keleten

Brüsszel nem törődik a bírálatokkal, és Arafat halála után is a palesztinokat támogatja.

Toronyi Attila

Szívesen játszana nagyobb szerepet az Európai Unió a közel-keleti rendezésben, mert a közösség területén egyre nő a muszlim lakosság száma. Ám Washington mögött be kell érnie a másodhegedűs posztjával – írja a Die Presse.

Az izraeliek görbe szemmel nézik a brüszszeli próbálkozásokat, s minduntalan felróják: az EU „nem pártatlan”. Hiszen nemcsak kiváló kapcsolatokat ápolt a napokban elhunyt Arafat elnökkel, hanem nagyvonalú anyagi segítséget is nyújtott a palesztinoknak. Tel-Aviv szerint nyílt titok, hogy a pénz zöme a terroristáknál landol. Ennek alátámasztására az izraeliek titkosszolgálati jelentésekkel bombázzák Brüsszelt.

A Nemzetközi Valutaalap már tavaly kiderítette, hogy a palesztin autonómia területén 1995 és 2000 között mintegy 900 millió dollár tűnt el nyomtalanul. Az arab államok adományain kívül Arafatéknak bevételük származott a fegyvercsempészetből, kábítószer-kereskedelemből és más sötét ügyletekből is.

A palesztin hatóság legnagyobb külföldi támogatója azonban kétségkívül az EU, amely 2000 és 2003 között 925 millió eurót utalt át Arafatéknak. Csak akkor kezdték firtatni az összegek sorsát, amikor híre ment, milyen fényűzően él Párizsban Arafat felesége. A néhai elnök nem volt szűkmarkú a Fatah mozgalom harcosaival sem.

A 2001. és 2002. években Brüsszel havi tízmillió euró „illetményben” részesítette a palesztinokat, hogy segítsen a közellátási öszszeomlás elhárításában. Az EU 255 millió euróval járult hozzá a gázai repülőtér építéséhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!