Hírek

2004.11.10. 01:19

Mérges galóca a körtéren

Falból kiálló vezetékek, falfirkák, hulladékszigetek és fojtogató bűz. Így néz ki a Gomba, a Móricz Zsigmond körtér egykor kedvelt épülete, mai szégyene.

Tóth Tímea

A több mint 60 éves épület elhanyagoltsága különösen sérti a szemet a vadonatúj járdák és aluljárók szomszédságában. Érthetetlen, hogy maradhatott ki a körtér felújításából ez a szimbólum.

– A válasz egyszerű. A beruházó DBR Metró Projekt Igazgatóság megbízásában nem szerepelt az épület rekonstrukciója – magyarázza a társaság főmérnöke. Pandula József elmondta, a Gomba a BKV tulajdonában van, és csak a négyes metró építésével egy időben kell felújítaniuk. Az új körépület tervei már elkészültek. Mindezt az épület műemléki jellegének megőrzésével valósítanák meg. Valamikor.

Némi változás azonban már történt a Gombával. Az épület belsejében helyezték el a villamosok áramellátását biztosító kábeleket. Vezetékeket valóban látni, csak azok a falból lógnak ki. A kábeláthelyezést lebonyolító cégnek ezeket is el kellett volna tüntetnie. Varga Zoltán, az Eurometró Kft. főmérnöke azt mondta: a gyengeáramú vezetékekben már nincs áram.

A múltat idézi az épület

A mai Móricz Zsigmond körteret 1942-ben adták át Horthy Miklós tér néven. Ekkor egy többvágányos hurok és a Gomba volt a közlekedési csomópont közepén. Az épületben volt az akkor még erre is közlekedő HÉV tartózkodója, a villamosvasút helyiségei, valamint az áramátalakító. A HÉV 1963-tól nem jár a téren, a helyi érdekű vasút számára épített hurkot elbontották, csak a Gombát hagyták meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!