Hírek

2004.11.15. 05:46

Mókusszőrrel takarítanak

A műkincsek szakszerű gondozása is az államfő munkatársainak feladata. Munkájukat többnyire a háttérben látják el.

Kováts Antal

[caption id="" align="alignleft" width="125"] A padlót viasszal kezelik, majd következik a karcolásmentes felmosás
[/caption]A csaknem kétszáz éves palota egy részét újjáépítésekor antik stílusú bútorokkal, korhűen rendezték be, reprezentációs célokra. Mádl Ferenc köztársasági elnök irodái azonban a mai kor követelményeit tükrözik. A épület műszaki berendezéseit központi számítógép vezérli. Elektronika irányítja a fűtést, biztosítja az állandó hőmérsékletet és páratartalmat. A legmodernebb technika húzza fel a redőnyt és kapcsolja ki-be a világítást – tudtuk meg Lipcsey Csabától (65), a palota főmérnökétől.

A mennyezeten tűz- és mozgásérzékelők vannak. A padlót eredeti minták alapján nemesfából készítették. A szőnyegek értékes keleti perzsák. Az aranyozás mindenhol valódi. A palota üzemeltetésére közbeszerzési pályázat alapján a Kipszer Kft. kapott megbízást. Dolgozói végzik az egyszerűbb karbantartási munkákat is. Fontos követelmény az értékes bútorzat megóvása. A hatfős takarító személyzet főként természetes anyagokat használ tisztítószerként.

[caption id="" align="alignright" width="253"] Óvatosan tisztítják az asztalokat is
[/caption]Az aranyozott felületeket csak mókusszőr ecset portalaníthatja.  A magasabb termekben létráról igazítják a függönyt.

Üvegből van a garázs padlója

Nyáron zsalugáterek borítják az ablakokat a hőség ellen. Télre leszerelik és a padláson helyezik el őket. Az udvarról nyíló egyik elnöki garázs padlója mázsás súlyokat elbíró üvegből van. Alatta középkori víznyerőhely romjait tárták fel. Az államfőnek mint közjogi méltóságnak járó védelmet a Köztársasági Őrezred biztosítja. Katonái látják el az ünnepi események külsőségeit biztosító parádés díszőrséget is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!