Hírek

2004.11.24. 00:47

Mostantól nem sózhatunk

Megállítható a budapesti fák pusztulása, ha elfelejtjük az utak téli sózását. A környezetbarát szerek drágábbak ugyan, de nem teszik tönkre a növényt, az autót és a cipőt.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Az utak téli tisztán tartásának új időszámítása kezdődik Budapesten. A hómunkásoknak többé nem szabad a fák tövébe hordani a havat.
[/caption]Száműzik a sót Budapest legforgalmasabb útjairól a téli hónapokban. Olyan vegyszereket használnak a jég ellen, amelyek nem teszik tönkre a fákat. Az utóbbi években ugyanis tömegesen pusztultak ki a növények a forgalmas utak mentén. A városháza vizsgálata kiderítette, hogy jórészt az utakra kiszórt só a felelős a több tízmilliós kárért.

Az önkormányzat idén más anyagokat használ a város azon részein, ahol a legtöbb fa elpusztult. Bánsághy György, a környezetvédelmi bizottság elnöke úgy véli, nem biztos, hogy összességében drágábbak a sót helyettesítő vegyszerek. A kipusztult fák pótlása ugyanis költséges. Az önkormányzat tervei szerint rendeletben tiltaná meg, hogy a házmesterek a fák tövéhez lapátolják a sós hókását.

A Főkert is arra kéri a lakosságot, sózás helyett frissen kotorják el a havat a járdáról. Kocsiss László igazgató azt mondja, még így is több év is eltelik, mire megáll a fapusztulás. A talajban lévő sónak ugyanis fel kell hígulnia. Hogy elősegítsék ezt a folyamatot, 1100 fa tövében kicserélték a talaj felső rétegét.

Vajta Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!