Hírek

2004.11.16. 07:21

Zaj, piszok és bűz jár a kamionok nyomában

Félpályás útlezárással tiltakoztak tegnap délelőtt a Wekerle-telep lakói a Határ út elviselhetetlen forgalma ellen.

Steiner Kata

Figyelemfelkeltő tiltakozók állnak maszkban a XIX. kerületben. A Mészáros Lőrinc utca és az Esze Tamás utca között zárták le a Határ út egyik oldalát. A kordonon innen elszánt lakók, „Európában európai életet akarunk élni” táblával. A másik oldalon félpercenként dübörög el egy teherautó, kisáruszállító vagy kamion. Még a kisebb forgalom mellett is kiabálni kell, hogy egymás szavát értsük.

A wekerleiek évek óta leveleznek a fővárosi, illetve a XIX. és a IX. kerületi önkormányzattal. Az egyik szervező szerint kilóban lehetne mérni a beadott iratokat és leveleket, amelyekre soha nem érkezett érdemi válasz. Ma már naponta 20-30 ezer jármű húz keresztül az egykor nyugodt Wekerle-tele-pen. Csak azért, mert az alig 300 méterre lévő József Attila lakótelepről kitiltották a kamionokat. Az a terület a IX. kerülethez tartozik. A lakók beszámolói szerint a lakások fala repedezik, a réseket megcsináltatni nem is érdemes, mert egy-két hónap múlva újak keletkeznek.

A probléma gyökere

A kamionosok és az autósok az M5-ös autópálya bevezetőjeként használják a Határ utat, különösen, amióta a József Attila lakótelepről

kitiltották a teherforgalmat. Az itt élők életkörülményei romlottak a megnövekedett forgalom miatt. Sem a Könyves Kálmán körút, sem az M5-ös bevezetője nem könnyít a Határ út terheltségén.


A tüntetők szeretnék, ha a Határ út tulajdonosa, a főváros, elvezető szakaszt nyitna a Nagykőrösi út és az Ady Endre út között, a szomszédos Kiserdőn át. A fővárosi vezetés korábban abban reménykedett, hogy az M5-ös autópálya bevezető szakaszának megépülése tehermentesíti majd a Határ utat. A legoptimistább becslések szerint leghamarabb 2015-re születhet megoldás, az itt lakóknak azonban gyorsabb segítség kell.

További képeink a képgalériában!

a Határ út elviselhetetlen forgalma ellen. Steiner Kata -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!