Hírek

2004.12.22. 00:00

Folytatódik az öldöklés

Két újabb halottja van a Nápolyban dúló maffiaháborúnak. Október vége óta csaknem félszáz áldozatot követeltek az össze-tűzések.

Toronyi Attila

A Camorra nevű bűnözői csoport egyik szárnya és az abból kivált bűnözők két hónapja harcolnak egymással a befolyási övezetekért. Nápoly külterületén tegnap egy ötvenéves férfit gyilkoltak meg. Tucatnyi lövés végzett a Lauro-klánból kiváltakkal rokonszenvező, büntetett előéletű maffiózóval.

Ugyancsak kivégzésre emlékeztető gyilkosság történt egy másik nápolyi kerületben, ahol egy 58 éves férfit a lakásában gyilkoltak meg. Ciro Fasolino a helyi maffia egyik vezéregyénisége volt, s a nyomozók szerint ugyancsak a Camorra belviszályának az áldozata.

Calabriában viszont rendőrkézre került a helyi maffia egyik tíz éve bujkáló vezére. A 38 éves Antonio Rosminit a nyolcvanas években elkövetett gyilkosságok miatt körözték. A maffiózó bérgyilkosként kezdte, majd egy helyi klán élére került, s az utóbbi években a bűnszövetkezet második embere lett.

Campania tartományban, illetve annak székhelyén, Nápolyban néhány hete ötvenhárom maffiózót tartóztattak le. Közülük huszonhat politikus volt, az olasz kormánypárt és az ellenzék parlamenti és tartományi képviselői. Az ügyészek a politika és a maffia összefonódásáról beszélnek.

A Nápoly város utcáin zajló maffiaháborúnak az év eleje óta több mint százhúsz áldozata van: a városban a hatalom újrafelosztása folyik.
Szicília a maffia, a Cosa Nostra birodalma, Szardínia szigete a Drangetáé, Nápoly városát és egész Dél-Olaszországot a Camor-ra tartja kézben. A jelenlegi kormányfő, Silvio Berlusconi állítólag azért kezdett politizálni, hogy megőrizze gazdasági hatalmát.

A Cosa Nostrával az egykori építési vállalkozó (és későbbi médiamogul) már 1974-ben felvette a kapcsolatot. Segítségükért a keresztapáknak azt ígérte, hogy segít „problémáik megoldásában”.

CIRO DI LAURO

December elején tartóztatták le Nápolyban. Egyike annak az ötvenhárom bűnözőnek, akiket összesen százhúsz gyilkossággal vádolnak a bíróságok.

PIETRO AGLIERI

A maffiafőnököt és társait vádolják Giovanni Falcone és családja kiirtá-sásért. A paler-mói ügyész merészen szembeszállt a szervezett bűnözéssel.

MARCELLO DELL’UTRI

Berlusconi a „Hajrá Olaszország” pártjának egyik alapítója. A szervezett bűnözéssel ápolt kapcsolatai miatt állították bíróság elé Milánóban.

SALVATORE SCIARABBA

A Cosa Nostra 53 éves, magas rangú főnökét tavaly októberben tartóztatták le. Korábban a bűnszövetkezet keresztapjának, annak a Bernardo Provenzanónak volt a testőre, akit 1997-ben fogtak el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!