Hírek

2004.12.23. 00:00

Hazatértek a katonák

Két csoportban, tegnap és ma érkeznek haza az Irakban szolgálatot teljesítő szállító zászlóalj katonái. Kivonásukra azért került sor, mert a parlament nem hosszabbította meg a küldetésüket.

Patay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="285"] A Ferihegyi repülőtérre megérkezett az iraki küldetésben járt magyar katonák első csoportja
[/caption]Késő délután hazaérkezett az Irakban szolgálatot teljesített katonák első csoportja. A másik, csaknem 150 fős csapat ma délelőtt érkezik Budapestre.

A Magyar Honvédség szállító zászlóaljának állománya ezzel végleg befejezte iraki küldetését. A közel-keleti országból december 20-án indult útnak az egység utolsó katonája. Háromszázan mintegy 80 konténer felszereléssel hagyták el a tábort, és 106 szállítóeszközön tették meg az iraki Al-Hillah és Kuvait közötti, 670 km-es utat.

A katonák a kuvaiti amerikai átmeneti bázisról repülőgéppel utaztak tovább Budapestre. A szerda estét szállodában töltötték, ahová csak az újságírókat engedték be, családjukkal csak ma, a hivatalos köszöntés után találkozhatnak.

Az első magyar katona 2003 júliusában érkezett Irakba, főleg humanitárius segélyt, élelmezési, ruházati és erődítési anyagokat szállítottak. A katonák azért térnek haza, mert az Országgyűlés november 15-én elutasította a kormánykoalíció arra vonatkozó határozati javaslatát, hogy 2005. március 31-ig maradjanak állomáshelyükön. A magyar katonák hazahozatalát a parlamenti pártok közül az MDF szorgalmazta legtöbb alkalommal.

További képeinket megtekintheti a képgalériában!

Szolnokon fogadták a boszniai rendfenntartókat

Tegnap száz, Bosznia-Hercegovinában katonai rendfenntartóként fél évet szolgált katona is hazaérkezett. Szolnokon, a Magyar Honvédség 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljánál fogadták őket. Bosznia fővárosában, Szarajevóban a 2002 májusában megalakított katonai rendfenntartó egységben az elmúlt két és fél év alatt 700 magyar őrizte

a békét. Az iraki, az afganisztáni, a ciprusi, a sínai-félszigeti és balkáni jelenlétünk jól mutatja, hogy határainkon túl is nagy szükség van a magyar katonákra – mondta az ünnepségen Nyitrai Károly ezredes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!