Hírek

2004.12.27. 00:00

Kormányválság az MNB miatt

A történelem olykor rácáfol a mondásra, s megismétli önmagát. Így történt 1909-ben is, amikor a Nemzeti Bankon vitatkoztak a honatyák.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="68"] Ferenc József elfogadta Wekerle miniszterelnök lemondását
[/caption]Mivel az 1907-es gazdasági kiegyezésben nem esett szó a magyar nemzeti pénzintézetről, az ellenzék 1911. január elsejére követelte annak létrehozását. A közös bank megosztásába az osztrák kormány természetesen nem egyezett bele. A politikai csatározások közben az ekkor uralmon lévő Wekerle-kormány 1909 tavaszán ellehetetlenült. A király 1909 júniusában Lukács Lászlónak adott megbízást, kezdjen tárgyalásokat a függetlenségi párttal a helyzet rendezésére. Wekerle időközben júliusban lemondott, de az uralkodó megbízta az ügyek továbbvitelével.

Az ellenzéki függetlenségi párt bankos csoportja november 11-iki értekezletén 120 szavazattal 74 ellenében elvetette, hogy az önálló bank létrehozását ne kösse határidőhöz. Így életbe lépett Holló Lajos képviselőnek a felállítást 1911. január elsejére tervező javaslata. A helyzet komolyságát mutatja, hogy a határozat után maga az ellenzék is kettészakadt. Wekerle ismét lemondott és Lukács december 23-án mint felkért miniszterelnök újra megkezdte a tárgyalást a legnagyobb párttal a kormányalakításra. Ám Justh Gyula a legjelentősebb parlamenti erő vezére a bank kérdésében hajthatatlannak bizonyult. A nemzet lázban égett, az újságok szinte csak e kérdésről írtak.

Január 17-én a király végre elfogadta Wekerle lemondását. A miniszterelnök gróf Khuen-Héderváry Károly lett, aki már 1909 eleje óta folytatott tárgyalásokat a többségi pártokkal. A bank ügye lekerült a napirendről, s megvalósítására 1924-ig kellett várni.

Lázin Miklós András -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!