Hírek

2004.12.29. 07:59

Ma béreljünk sofőrt szilveszter éjszakára

Ne számítsunk rá, hogy telefonon hívhatunk taxit újév hajnalán. Kicsit drágább, viszont kényelmesebb, ha saját autóval indulunk útnak, s hazafelé sofőrt hívunk. Egy biztos: autóba ne üljünk ittasan. A rendőrök résen lesznek.

Teszler Vendel

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Az új esztendő hajnalán emberéleteket menthet a részeg vezetőknek nyújtott segítség
[/caption]Budapesten pár éve honosodtak meg a nyugat-európai nagyvárosokban már jól bevált sofőrszolgálatok. A „tervezetlenül” alkoholt fogyasztó vezetőt telefonos rendelésre a sofőrcégek alkalmazottai saját autóján viszik haza. A január 1-jén délig egyeztetett fuvart nem vállaló taxitársaságokkal ellentétben némely sofőrszolgálat szilveszterre is előre megrendelhető. Amíg az adott cég lehetőségei ezt megengedik, a hajnali négy óra körüli időpontok már most vészesen fogyóban vannak.

Ha szilveszterkor mégis a buli színhelyén hagyjuk az autónkat, s taxit próbálunk fogni, hosszú várakozással kell számolnunk. A hívószámok általában folyamatosan foglaltak. Nagyobb az esélyünk, ha az utcán vadászunk. Igaz, a sikeres leintéshez is nagy szerencse kell. Várni azonban még mindig jobb, mint ittasan vezetni és saját, illetve mások életét, egészségét veszélyeztetni.

Az idegeink mellett pénztárcánkat is megviselheti az új év első utazása. Ahogy a sofőrcégek, úgy a taxisok is kizárólag emelt díjért, utcai tarifáért szállítanak szilveszterkor. Társaságtól függően, 50-65 forinttal kell többet fizetnünk kilométerenként. Igazán nagyot akkor bukhatunk, ha számla nélküli fuvarban egyezünk meg a taxissal. Érdemesebb a szabályos utat járni, viszont ne felejtsük el figyelni a taxiórát és az érkezéskor számlát kérni.

A rendőrség az óév búcsúztatásakor fokozottan ellenőrzi az utakat. A hatóságok előre kérik az autósokat, hogy csak az használja a gépkocsiját, akinek feltétlenül szükséges és nem fog alkoholt fogyasztani. Az utóbbi kérést szinte senki sem tartja be az óesztendő utolsó óráiban.

Eltérő rendszerű budapesti sofőrdíjak

Az Arthur Sofőrszolgálat kerületekre bontva alakította ki árszabását. Mindegyik városrész önálló ártáblázattal rendelkezik a kerületből induló utazásokra. A cég pluszdíj fejében Budapest vonzáskörzetébe is hazaviszi ügyfeleit. Szilveszterkor 1000 forint felárat számolnak el minden útra. Előrendelés van.

A Hajnal Sofőrszolgálat kiszállási díjat alkalmaz. A belső kerületekben 2000 forinttal, míg a központtól távolabb eső területeken 2500 forinttal számol. Szilveszterkor a kiszállás egységesen 2500 forint lesz, az évközben érvényes 150 forintos kilométerdíj pedig 200 forintra emelkedik. Budapesten kívül 300 forintért bérelhetjük a sofőrt kilométerenként. Előrendelés nincs.

Új évi takarítást vállalnak, de csak másodikára

Szilveszterkor vezetőképességünk átmeneti elveszítése mellett egyéb kellemetlenségek is történhetnek. Egy túl sikeres házibuli látványos nyomokat képes hagyni a rendező otthonában. A takarításban pedig ritkán számíthat az ember a hajnalban szétrebbenő vendégseregre. Pénzért persze elintézhető a bizonyítékok eltüntetése. A takarítócégek számára nem új keletűek az új évi megbízatások. Ablak- és szőnyegtisztítást is számolva négyzetméterenként általában 500-600 forintért vállalják a rendcsinálást. Január 1-jén viszont még a takarítók is ünnepelnek. Körkérdésünk alapján legkorábban másodikára tudtak időpontot adni, előzetes rendelés esetén. Elsején hiába böngésszük majd a telefonkönyvet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!