Hírek

2004.12.06. 06:18

Oliver Stone a hódítóról

Az amerikai és az európai bemutató óta Oliver Stone nem a babérjain csücsül, hanem országról országra utazik új filmjével, a Nagy Sándorral. A hét végén Budapestre is ellátogatott, hogy vasárnap este részt vegyen a magyarországi díszbemutatón a Lurdy Házban.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="211"] Forgatás közben a rendező (elöl, középen) és a főhős (jobbra)
[/caption]Oliver Stone korábban csak Prágában járt, Budapesten most volt először. Az ötvennyolc éves rendező már külsejében is jelenség. Széles mosolyú, barázdált ábrázatú, tagbaszakadt amerikai. Igazi „nagy arc”. Elegáns hanyagsággal beszél, némelykor szinte csak leheli a szavakat, mint a füstöt. De semmi nagyképűség, kedves és közvetlen. – Mostanában másra sem tudok gondolni, csak a Nagy Sándor-filmre. Már fél Európát bejártam vele, nemsokára Marokkóba utazom egy fesztiválra. Régi nagy álmom volt, hogy elkészítsem ezt a filmet. Alexandrosz volt az első olyan uralkodó, aki átrajzolta a világ térképét és gyökeresen megváltoztatta a közgondolkodást. És ő volt az első nyugati, aki felfedezte a Keletet. Makedóniában született, de sosem tért vissza a hazájába. Mindig csak ment előre és előre. Bámulatos, hogy már huszonöt évesen egy világbirodalom ura volt. Magas hőfokon élte az életét. Korai halála főképp azzal magyarázható, hogy testét, lelkét egyaránt elnyűtte.

Görögországban sokan felháborodtak azon, hogy Stone úgy ábrázolja a világhódítót, mint aki mindkét nem iránt vonzódott. Stone szerint azonban a felháborodás alaptalan. – Számos szakértő dolgozott velünk, köztük Robin Lane Fox, aki könyvet is írt Nagy Sándorról. Történelmi tény, hogy Nagy Sándor nem csak a férfiakat és a nőket, de a herélteket is kedvelte. Pontosabban mindenfajta élményre nyitott volt. De ez teljesen természetesnek számított akkoriban. A legszorosabb testi-lelki jó barátja Héphaesztion volt, akinek a halála rettenetesen megviselte. A makedón hadvezérek rendkívül féltékenyek voltak Héphaesztionra. Bármelyik fil-memet veszem a Éjszakai expressztől a Kennedy elnökről készült JFK-ig, engem mindig a különleges személyiségek érdekeltek. A Nagy Sándor azért is izgalmas számomra, mert az első kosztümös filmem. Egyesek a film kapcsán párhuzamot von-nak az Egyesült Államok közel-keleti háborúi és Nagy Sándor hódításai között. Kínos félreértés. Semmiféle politikai célom nem volt ezzel a filmmel.

Amerikában megbukott a hódító

Főszereplők: Colin Farrell (Nagy Sándor), Angelina Jolie (Olympiasz), Val Kilmer (Philipposz), Anthony Hopkins (Ptolemaiosz), Christopher Plummer (Arisztotelész)

Zene: Vangelis

Fényképezte: Rodrigo Prieto

A film költségvetése: 150 millió dollár

Reklámköltség: 100 millió dollár

Bevétel az USA-ban (első hét): 13,5 millió dollár

Összes bevétel Kanadával (első hét): 21,6 millió dollár

Oliver Stone reméli, hogy Európában jobb lesz a film fogadtatása

A háromszoros Oscar-díjas filmművész pályája

New York, 1946. szeptember 15.

1964–1971: Yale egyetem, New York-i egyetem filmművészeti iskolája

1967–68: Vietnamban szolgál, kétszer megsebesül, kétszer kitüntetik

Oscar-díj: 1979, 1986, 1989

Főbb filmjei: Halálkanyar, Minden héten háború, Nixon, Született gyilkosok, JFK – a nyitott dosszié, Doors, Tőzsdecápák, A szakasz, Született július 4-én, Evita (forgatókönyv), Éjféli expressz (forgatókönyv)

Tornai Szabolcs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!