Hírek

2004.12.07. 00:00

Szenvedélyük az életveszély és a félelem

Bár nagyon is keresettek a magyar kaszkadőrnők, mégsem elégedettek. Kevés a munka, a hollywoodi rendezők inkább Romániát vagy Szlovákiát választják a filmek helyszínének. Mégsem cserélnék el szakmájukat másra. Ez szerelem, nem pénzkereset, mondják.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="149"] Andrejszki Henrietta és Szloboda Erzsébet a hétköznapokban jó barátok, mégha a filmekben egymásnak is esnek
[/caption]Szinte minden magyar filmben szerepel. Kern András és Koltay Róbert gyakori partnere. Különös ismertetőjele, hogy állandóan meghal, lelövik, felgyújtják, tetőről lelökik az általa alakított szereplőt. Ő azonban nem bánja. Szloboda Erzsébetet (42) ugyanis ezért szerződtetik. – Egy edzőteremben kezdődött. Ott talált rám Kívés György kaszkadőrszakértő tizenöt évvel ezelőtt, shotokanedzés közben. Ez a karate egyik kevésbé ismert fajtája, amelyben már kétdanos mester vagyok. Az első szerepem az Angyalbőrben című magyar sorozatban volt. Egy háztetőn kellett végigkúsznom húsz méteren. Meztelenül. Azt ígérték, kiürítik a terepet, ehhez képest a katonaság vezetői székestül vonultak fel a produkcióra.

Erzsébet ott volt az Evitában is, a műkövet és műtojásrántottát dobáló tömegben. Kedvence Az utolsó megbízatás című film, amelyben csaknem végig ő alakította a bérgyilkosnőt. – Verekedtem Armand Assantével, zuhantam huszonkét méter magasról és lovagoltam nyereg nélkül. Nagyon élveztem! – meséli a cseppet sem férfias nő. Erzsébet gyakran együtt dolgozik Andrejszki Henriettával, aki nyolc éve kaszkadőr, bár még csak 27 éves. A hatszoros magyar tékvandóbajnokra és több nemzetközi díj birtokosára is sportolás közben figyelt fel a mester. – A legrosszabb élményem az volt, amikor meggyújtottak. Egy maszkot vettem fel és jégzselével lekentek. Így is örültem, hogy néhány másodpercig kibírtam – emlékszik vissza a szőke, mosolygós, fiatal lány. Henrietta most végzett a Testnevelési Egyetemen, de beleszeretett a filmezésbe. Sajnos azonban elég kevés alkalma van itthon filmezni. Évente ugyanis mindössze négy-öt felkérés érkezik. Azokat nem szabad visszautasítani, bármiről legyen is szó.

Mindenhol ott vannak

Szloboda Erzsébet dolgozott a Redline, az Aupair, Az utolsó esély című amerikai produkciókban. Színházban az Elizabeth című musical hintázós jelenetében láthatják. Dobó Katát helyettesítette a Miniszter félrelépben és az Ámbár tanár úrban. Legutóbb Görög Zita dublőre volt a Controllerben. Andrejszki Henrietta dolgozott a Miskolci Bonny és Clyde-ban, több reklámfilmben. A magyar nézők legtöbbször a Barátok közt című sorozatban láthatják. Legutóbb ő volt az, aki leesett a liftaknába az egyik szereplő helyett.

A Magyar Kaszkadőrök Szövetségének 50-60 tagja van. A magyar szakemberek tudását világszerte elismerik. A külföldi kaszkadőrök szakosodnak pl. autós vagy motoros jelenetekre, a magyarok azonban mindenhez értenek. A magyar kaszkadőrök a hollywoodi fizetések töredékét kapják. Napidíjjal és akciónként díjazzák őket, annak veszélyességétől függően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!