Hírek

2004.12.17. 00:00

Tervek föld alatt és felett

Baán László hatalmas, korszerű kiállítótermet szeretne létrehozni a Hősök tere alatt, a mélyben. A téren a millenniumi szoborcsoport jelenkori hasonmását képzeli el.

Tóth T. – Lázin M. A.

Budapestnek és a Szépművészeti Múzeumnak össze kell kapcsolódnia a hazai és a nemzetközi köztudatban – vallja a múzeum új igazgatója. Ugyanúgy, ahogy Párizsról a Louvre jut eszébe mindenkinek – magyarázza Baán László. Ennek érdekében a december elsején kinevezett igazgató kívül-belül átformálná a múzeumot. – Ötezer négyzetméteres területet építenénk be a Hősök terén a föld alatt. Légkondicionált kiállítótermet, gyermekfoglalkoztatót, előadótermeket és éttermeket rendeznénk be. Mindezt állami támogatás nélkül, beruházók építenék – meséli jövőbeli terveit Baán László.

A föld alatt ezer négyzetméter beépítésére már van engedély, a bővítésnek előreláthatóan nem lesz akadálya. – A millenniumi emlékművel „feleselő” kortárs szoborcsoportot képzeltem el a múzeum két szárnya elé. A hét vezér szobrát különböző nagyságú oszlopok képviselnék. Azt érzékeltetve, hogy milyen történelmi eseményeken ment keresztül a magyar nép.

A hárommilliárd forintos beruházásról jövő év elején Budapest vezetőinek és lakosságának véleményét is kikérik. Kedvező fogadtatás esetén 2006-ban elkezdődhet a nagy horderejű átalakítás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!