Hírek

2005.01.22. 00:00

Hivatali dolgozókat büntettek meg

Zsidai P.

Tiba Zsolt főjegyző lezárta az aquinqumi hídhoz kapcsolódó úthálózat-tervezés hetvenmilliós pályázatának vizsgálatát. A főjegyzőnek azt kellett kiderítenie, hogy a 2000-es közbeszerzés során az eljárásból miért hagyták ki a közbeszerzési bizottságot.

A megvalósíthatósági tanulmány pályázatára szerzői joga miatt csak a Főmtervet hívták meg. Ez meg is felelt a törvényi előírásoknak, de mivel a pályázatot nem terjesztették a szakbizottsáég elé, megsértették a főváros közbeszerzési rendeletét. Tiba – különös módon – még a vizsgálat közben megelőlegezte, hogy a hibáért a közlekedési ügyosztály két munkatársa felelős. Egyiküket prémiummegvonással, másikukat fizetéscsökkentéssel büntette.

A Reggel kérdésére a Városháza sajtóosztályától megtudtuk, hogy a lezárt vizsgálat ugyanazt az eredményt hozta, amelyet január elején bejelentettek A két hivatalnok a döntési folyamat végső szakaszában hibázott, amikor a szerződést a bizottság javaslata nélkül terjesztették aláírásra. A dokumentumot Demszky Gábor és Atkári János írta alá. Atkári kérdésünkre elmondta, azért írta alá, mert úgy tájékoztatták, azt az eljárásban érintett valamennyi testület jóváhagyta. Ha nem írták volna alá, a főváros komoly kártérítést fizethetett volna a Főmtervnek.

Négy éve titokban

A rendelet megsértésére Deák András, a közbeszerzési bizottság elnöke hívta fel a figyelmet. Tavaly novemberi ülésükön találkoztak a 2000-es szerződéssel, amikor a beruházás újabb tervezési pályázatáról tárgyaltak. Mivel akkor a Főmterv nem mondott le szerzői jogairól, a héten zárult pályázatra csak őt hívhatták meg. A bizottság ekkor kérte fel Tibát a vizsgálatra.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!