Hírek

2005.02.03. 00:00

BKV: minden szabályszerű

Tegnap foglalkoztunk azzal a hírrel, hogy a Városháza tudomása nélkül kötött hatmilliárdos szerződést a BKV a Siemensszel. Ma sajtóközleményben világították meg az ügy hátterét, lapunk is tovább nyomozott.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="278"] A Siemensről minden pesti polgárnak a villamos jut az eszébe. Ilyen járműveket vásárolt a főváros.
[/caption]– Nyílt nemzetközi eljáráson választotta ki a Siemens hatmilliárdos ajánlatát a BKV. A nagykörúti villamosokat szállító cég a 2-es metró felújításához vasútbiztosító berendezéseket telepít. A hatmilliárdos beruházás kétharmadát az Európai Beruházási Bank (EIB), egyharmadát a főváros fizeti – válaszolta a Reggel kérdésére Vitéz Ágnes, a BKV kommunikációs főosztályvezetője. Az EIB részvétele miatt Magyarországon nem tették közzé a pályázatot, csak az EU közbeszerzési honlapján. Az ajánlatokat 2003. november 17-én bontották ki, a szerződést tavaly augusztus 11-én kötötték meg.

Heinczinger Istvántól, a Siemens ágazati igazgatójától megtudtuk, a készülékek a metrókocsik irányítását, követési távolságát fogják szabályozni. A jelenlegi orosz rendszert 2006-ban kezdik kicserélni, 2007-ben tesztelik az újat, 2008 márciusában pedig átadják a felújított 2-es metró teljes vonalán. Az igazgató azt is elmondta, a pályázat kiírói nem szabtak értékhatárt, a Siemens a legjobb műszaki és anyagi tartalomnak köszönhetően győzött.

A bírálótestületbe a városüzemeltetési, a pénzügyi és a közbeszerzési bizottság küldött tagokat. Részt vett még benne a projektiroda, a közlekedési ügyosztály és a BKV igazgatóságának képviselője. Wintermantel Zsolt szerint felháborító, hogy a BKV úgy dönthet több milliárd elköltéséről, hogy arról nem kérdezi meg tulajdonosát. A fővárosi Fidesz frakcióvezető-helyettese lapunk korábbi cikkére utalva kéréssel fordul Demszky Gáborhoz. Arra kéri, a főpolgármester maga jelentse be a fővárosiaknak, hogy nem találták meg a 4-es metró 1,3 milliárdos túlmunkáinak felelőseit. Vajda Pál politikai zavarkeltésnek tartja a Siemens hatmilliárdos ügyét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!