Hírek

2005.02.08. 00:00

Félig már pusztulóban

Címkék#Mi utcánk

Művészkert áll az utca közepén, attól jobbra borostyán fut a házak oldalán. Balra már a vakolat sem marad meg a falakon.

Tóth T.–Lázin M. A.

Ajánlatos az Andrássy út felől megközelíteni ezt az utcát. Innen impozáns látvány, a túloldalról elkeserítő kép fogadja a járókelőt. A horvát nagykövetség székházán túlhaladva szemet gyönyörködtető, borostyánnal benőtt emeletes épületek bújnak meg sorra a kovácsoltvas kerítések mögött. A 19. szám alatti szeceszsziós stílusú Schiffer-villában a Vám- és Pénzügyőr Múzeum kapott helyet 1995-től.

Az utca középpontjának egyik oldalán egy napközi otthonos óvoda és az MDF terézvárosi szervezetének épülete, a másik felén a Művészkert terül el. Ifjú művészek alkotásaival tele.

Innen az eddigitől gyökeresen eltérő, pusztulásra ítélt arcát mutatja a Munkácsy. Évekkel ezelőtt bontásra ítélt, omladozó bérházak, berácsozott ajtajú üzlethelyiségek jobbról balról.

Az utca végén a ma is lenyűgöző Kölcsey Ferenc Gimnázium idézi csupán azokat az időket, amikor még itt alkotott Vidovszky Béla, a XX. századi festészet jelentős alakja.

Filmbe illő nyomor

Teljesen elcsúfítják az utcát a romos bérházak – mondja Máté Gábor (56) gondok. A legtöbb lakás már hosszú ideje lakatlan, kiköltöztették az itt élőket. Azt nem tudni, mikor bontják le a házakat, mint ahogyan azt sem, mi lesz majd a helyükön. Mielőbb rendezni kell a környéket, mert megtelepedtek itt az önkényes lakásfoglalók és elszaporodtak az autófeltörések. Ideális azonban a környezet a filmforgatásokhoz. Legutóbb egy osztrák háborús produkciót készítettek az egyik bérházban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!