Hírek

2005.02.02. 00:00

Gyorsbüfék diadalmenete

BAMA

Jövőre érvénybe lép a dohányáruk népszerűsítésének teljes tilalma az EU tagállamaiban. A közösség azonban nem éri be ennyivel: Brüsszelben azt mérlegelik, nem kellene-e feltartóztatni az étkezés amerikanizálódását. – Európában mostanáig amerikai problémának tartottuk az elhízást, ki is nevettük őket – mondta Markos Kyprianou, az EU egészségügyi és fogyasztóvédelmi főbiztosa.

Időközben azonban a nagy zsír- és cukortartalmú finomságoknak köszönhetően egyre kövérebbek az öreg földrész lakói is. Az USA-ban néhány élelmiszer-ipari cég már elállt a reklámoktól, mások pedig kevésbé befolyásolják a fiatalokat. Szakemberek azt sem tartják „sportszerűnek”, ha a „könynyű” (light) feliratot tüntetik fel, ahelyett hogy az összetevőket pontosan megadnák.

Míg az óceán túlpartján csak a lakosság három százaléka kerüli el a hamburgerfalókat, ez Európában a lakosság egyötödéről mondható el. Egy felmérés szerint azonban gyorsan nő a gyorséttermek népszerűsége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!