Hírek

2005.02.16. 06:54

Hazai pályán Bécsben

Malonyai P.

Igazán otthon érezhette magát a bécsi Hanappi-stadionban 1985 áprilisában a magyar csapat, a lelátokon ugyanis több magyar drukker ült, mint osztrák. Így aztán elképzelhető, mekkora üdvrivalgás fogadta, amikor Kiprich József vezetést szerzett az osztrákok elleni világbajnoki selejtezőn.

Minden gól fontos egy csapat életében, ám ez a Kiprich-találat több volt, mint döntő. Egyértelműsítette, hogy csak a magyar csapat nyerhet.
– A kezdés előtt el sem tudtuk képzelni, hogy pontot veszíthetünk – így Kiprich József –, telis-tele voltunk önbizalommal. Miért ne lettünk volna, amikor az előző évben a legjobb válogatottnak választottak bennünket Európában.

Ettől függetlenül a gólom kellett ahhoz, hogy megnyugodjunk,
s aztán magabiztosan futballozva nyerjünk. És ami a legfontosabb, a győzelem jóvoltából résztvevői legyünk a mexikói világbajnokságnak.
Kiprichet mindenütt szerették, Tatabányán, Rotterdamban és Nicosiában egyaránt kedvence volt a drukkereknek, amire legalább annyira büszke, mint a sikereire.

– Hiába komoly játék a futball, érzelmek is kellenek hozzá – vallja. – Annak idején Tatabányán, amikor Plotár Gyulával és Vincze Piluval játszottam egy sorban, a góljainkhoz az is kellett, hogy barátok legyünk. Egyikünk se törekedett arra, hogy mindenáron a másik kettő fölé kerekedjen, igyekeztünk a lehető legtöbbet kihozni egy-egy szituációból.

Kiprich József

Született: 1963. június 6.

Klubjai: Tatabánya, Feyenoord (holland), Apoel (ciprusi).

Legjobb eredményei: holland bajnok (1992–93), ciprusi bajnok (1996), holland kupagyőztes (1991, 1992, 1994, 1995), ciprusi kupagyőztes (1996).

Válogatottság/gól: 70/28.

Bécs, 1985. április 14.

Világbajnoki selejtező: Ausztria–Magyarország 0-3 (0-2). Hanappi-stadion 22 ezer néző, vezette: Baumann (svájci).

Ausztria: F. Koncilia – Lainer, H. Weber, Pezzey, Degeorgi – Hörmann, Prohaska, Jara, Oberacher (Türmer, 76.) – Schachner, Krankl (Polster, 76.).

Magyarország: Disztl P. – Sallai, Róth, Garaba, Péter – Kardos, Nagy A., Détári – Kiprich, Nyilasi, Esterházy. Gólok: Kiprich (21., 34.), Détári (48.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!